wtorek, 15 września 2015

Smażona wątróbka drobiowa z gruszkami - przepis

Wątróbka drobiowa u jednych budzi wstręt, u niektórych zachwyt. Dobrze przyrządzona z dodatkiem owocu np. gruszki, przekona największego przeciwnika. Tak przyrządzona wątróbka drobiowa, może być znakomitą przekąską, a w połączeniu z ziemniakami stworzymy pyszny obiad. Kolejnym za oprócz smaku jest czas przygotowania, który jest krótki.
SKŁADNIKI :
  • 50 dag wątróbki drobiowej 
  • 2 gruszki 
  • szklankę mleka 
  • 2-3 łyżki oleju 
  • 1-2 łyżki masła 
  • majeranek ok 1-2 łyżek 
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony pieprz do smaku 
SPOSÓB WYKONANIA :
Gruszki obrać, oczyścić z gniazd, pokroić w grubsze plastry. Wątróbkę umyć, oczyścić, osuszyć, moczyć w mleku i panierować w mące. Na patelni rozgrzać olej, włożyć wątróbki i smażyć z każdej strony po ok 2 minuty. Do tak przygotowanej wątróbki dodać łyżkę masła oraz gruszki, posypać majerankiem i dusić kilka minut, aż gruszki zmiękną, a wątróbka się poddusi. Wątróbkę posolić i popieprzyć pod koniec smażenia. Podawać z ciepło jako przekąska lub z ziemniakami w formie obiadu.
 Pod jaką postacią i w w jakim połączeniu lubicie zajadać wątróbkę? Chętnie poznam wasze smaki i połączenia. :)
P.S
Polecam również zupę mleczną na gruszkach klik
Smacznego
#basiawkuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...