środa, 28 października 2015

Pieczony kurczak z warzywami - przepis


Kurczak przyrządzany na wszelakie sposoby, przez swoją uniwersalność, umiłowany przez wiele osób. Moje małe córki zazwyczaj jadają go pod postacią kotlecików. Zdarza się, że każde inne mięso ma nazwę "kurczaka", wiem wtedy, że mięso będzie zjedzone. Dlatego dbam o to, aby zaopatrzyć się w zdrowy drób. Wystarczająco innej chemii jest już dookoła. Kurczak świetnie komponuję się z warzywami, one nadają mu lekkości w smaku, aromatu, koloru. Już nie raz pisałam, że uwielbiam kolorowe dania, a jeśli mogę, to połączyć ze zdrowym smakiem, cóż więcej pozostaje. Gotować i zajadać.
SKŁADNIKI:
  • podudzia z kurczaka 5 szt (według naszych potrzeb)
  • 1 czerwoną paprykę 
  • 1 żółtą paprykę 
  • 2 pomidory świeże 
  • 4-5 ząbek czosnku 
  • 1 czerwoną cebulę 
  • olej rzepakowy ok 7-9 łyżeczek 
  • sól 
  • pieprz cytrynowy 
  • paprykę słodką 
  • liście szałwii 5-8 szt 
  • świeży tymianek 4-6 gałązek 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Podudzia myjemy, osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, oliwą. Wszytko, razem zmieszamy, odstawiamy. Paprykę, pomidory myjemy, z papryki usuwamy gniazda nasienne. Warzywa kroimy w ćwiartki. Cebule, paprykę, pomidory, rozgnieciony czosnek układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym. Na to doprawione podudzia kurczaka, tymianek oraz szałwie. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok. 1 godzinę, kilka  razy przewracając podudzia kurczaka, aby równomiernie się opiekł.

Podczas pieczenia warzywa, puszczą soki a cały aromat przejdzie do kurczaka. Tak pieczony drób będzie bardziej dietetyczny. Coraz rzadziej można spotkać kury hodowane w gospodarstwach domowych, więc warto kupować ekologicznego kurczaka bez antybiotyków i innych dziwnych cudów. 
Tak przygotowanego kurczaka, podajemy z ryżem, pieczonymi ziemniakami lub kromką chrupiącego chleba.
Smacznego

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...