SKŁADNIKI :
- 1 dużą paprykę czerwoną (lub żółtą)
- 2 średnie marchwie
- 1 dużą cebulę
- 1 puszkę kukurydzy
- 1 puszkę ananasów
- 2 łyżki masła
- 1 łyżkę brązowego cukru
- keczup ok 150 ml
- sól do smaku
- 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
- piersi z kurczaka 1 szt
- olej do smażenia
- sól, świeżo zmielony pieprz
- sok z połowy cytryny
- świeży szczypiorek do posypania
- ulubiony ryż
Cebulę kroimy w kosteczkę, paprykę w większą kostkę, marchew w paski (zapałki). Rozgrzewamy garnek z łyżką oleju, dodajemy pokrojoną cebulę, chwilkę ją przesmażamy, do tego dorzucamy pokrojoną paprykę. Na osobnej patelni rozpuszczamy masło i smażmy na niej naszą pokrojona w cienkie zapałki marchew, po czym posypujemy ją łyżką brązowego cukru i całość przez chwilę karmelizujemy. Tak przygotowaną marchew wrzucamy do naszego garnka z papryką i cebulą. Do tego dorzucamy pokrojony ananas z puszki oraz jego sok, oraz całą kukurydzę z puszki. Wszystkie składniki mieszamy, po czym dodajemy keczup. Ilość keczupu zależy on naszych preferencji. Wszystkie składniki stworzą razem smak słodko-kwaśny. Przykrywamy garnek i na wolnym ogniu gotujemy, uważając, aby całość nam się nie przypaliła. Warzywa puszczą soki i zmiękną, jeśli sosu powstałego jest zbyt mało, możemy dolać trochę wody. Aby pokręcić smak, doprawiamy odrobiną soli.
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, paski doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Tak przygotowane piersi z kurczaka smaży, gdy są już gotowe, dodajemy do naszego sosu. Całość chwilę podgotujemy do połączenia wszystkich smaków.
Tak przygotowany kurczak z naszym sosem podajemy z naszym ulubionym ryżem, posypujemy świeżym szczypiorkiem, można zajadać. Mój M uwielbia mięso, ale do tego sosu mogło by mięso nie istnieć. Stoi z łyżeczką i wyjada sos z garna. :) A może Wy macie ulubione danie, które namiętnie wyjadacie z garnka? Chętnie poczytam o waszych smakach.:)
Uściski
Basia
Bardzo apetycznie wygląda :) głodna się zrobiłam
OdpowiedzUsuń