poniedziałek, 12 października 2015

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym -przepis

Puk, puk... jak tu cicho. Już szybko nadrabiam. :) Dziś będzie ulubione danie mojego męża. Ryż z sosem słodko- kwaśnym. Piszę ryż, gdyż mimo tego, że uwielbia mięso, w tym daniu mogłoby kompletnie nie istnieć. Połączenie kilku składników daję nam wyśmienity smak słodko- kwaśny. Kolejnym atutem tego dania są kolory oraz różne formy i konsystencje składników. W sam raz na jesienne zachmurzenie oraz zimno.

SKŁADNIKI :
  • 1 dużą paprykę czerwoną (lub żółtą)
  • 2 średnie marchwie 
  • 1 dużą cebulę 
  • 1 puszkę kukurydzy 
  • 1 puszkę ananasów 
  • 2 łyżki masła 
  • 1 łyżkę brązowego cukru 
  • keczup ok 150 ml 
  • sól do smaku 
  • 1 łyżkę mąki ziemniaczanej 
  • piersi z kurczaka 1 szt 
  • olej do smażenia 
  • sól, świeżo zmielony pieprz 
  • sok z połowy cytryny 
  • świeży szczypiorek do posypania 
  • ulubiony ryż 
 SPOSÓB WYKONANIA :
 Cebulę kroimy w kosteczkę, paprykę w większą kostkę, marchew w paski (zapałki). Rozgrzewamy garnek z łyżką oleju, dodajemy pokrojoną cebulę, chwilkę ją przesmażamy, do tego dorzucamy pokrojoną paprykę. Na osobnej patelni rozpuszczamy masło i smażmy na niej naszą pokrojona w cienkie zapałki marchew, po czym posypujemy ją łyżką brązowego cukru i całość przez chwilę karmelizujemy. Tak przygotowaną marchew wrzucamy do naszego garnka z papryką i cebulą. Do tego dorzucamy pokrojony ananas z puszki oraz jego sok, oraz całą kukurydzę z puszki. Wszystkie składniki mieszamy, po czym dodajemy keczup. Ilość keczupu zależy on naszych preferencji. Wszystkie składniki stworzą razem smak słodko-kwaśny. Przykrywamy garnek i na wolnym ogniu gotujemy, uważając, aby całość nam się nie przypaliła. Warzywa puszczą soki i zmiękną, jeśli sosu powstałego jest zbyt mało, możemy dolać trochę wody. Aby pokręcić smak, doprawiamy odrobiną soli.
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, paski doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Tak przygotowane piersi z kurczaka smaży, gdy są już gotowe, dodajemy do naszego sosu. Całość chwilę podgotujemy do połączenia wszystkich smaków.

Tak przygotowany kurczak z naszym sosem podajemy z naszym ulubionym ryżem, posypujemy świeżym szczypiorkiem, można zajadać.  Mój M uwielbia mięso, ale do tego sosu mogło by mięso nie istnieć. Stoi z łyżeczką i wyjada sos z garna. :) A może Wy macie ulubione danie, które namiętnie wyjadacie z garnka? Chętnie poczytam o waszych smakach.:)
Uściski
Basia

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...