SKŁADNIKI :
- ziemniaki surowe 5-6 szt (większe)
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- sól do smaku
- świeżo zmielony pieprz
- gałka muszkatołowa
- 3-4 gałązki świeżego tymianku
ręczniki papierowe do odsączenia tłuszczu
KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI
- czerwona cebula 4-5 szt
- 3 łyżki cukru brązowego
- olej 2 łyżki
- sól do smaku
- 30 ml octu balsamicznego
- 80 ml wina czerwonego wytrawnego
SPOSÓB WYKONANIA :
Cebulę obieramy, kroimy na cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy olej (oliwę), wrzucamy cebulę, doprawiamy solą. Chwilę przesmażamy, aby zmiękła. Dodajemy cukier, karmelizujemy. Wlewamy wino oraz ocet balsamiczny. Gotujemy tak długo, aż całość pięknie nam zmięknie i będzie miała "lepką" konsystencje. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy.
Ziemniaki obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy jajka, przyprawy, świeży tymianek. Całość dokładnie mieszamy w razie potrzeby, możemy dodać jeszcze odrobinę mąki. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Odkładamy na papierowy ręcznik, odsączamy nadmiar tłuszczu.
Podajemy ciepłe z konfiturą z cebuli. Prosta potrawa a tak bogata w smaku.
Smacznego
Placki wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuń