SKŁADNIKI :
- 1 burak
- 1 marchew
- garść szpinaku
- oliwa lub olej do głębokiego smażenia
- tymianek świeży opcjonalnie
- warzywa myjemy, obieramy, szatkujemy na tarce na cienkie równe plastry
- szpinak myjemy osuszamy i odrywamy "ogonek"
- są dwa rodzaje możemy wrzucać je na głęboki tłuszcz w małych porcjach odwracając je po chwili, po upieczeniu odkładamy na papierowy ręcznik do odsączenia nadmiaru tłuszczu,
- lub pokrojone skrapiamy oliwą, możemy posypać świeżym rozmarynem, rozkładamy pojedynczo na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na grzanego do 180 stopni. Pamiętając, aby je obrócić. Czas pieczenia zależy od grubości plastra warzywa.
- po upieczeniu posypuję odrobiną soli gruboziarnistej i można zajadać
Takie chipsy są przepyszne i zdrowsze o kolorach już nie wspomnę :)
Polecam
Do tego zestawu popriszę jeszcze kilka z pietruszki, selera i z dostawą do domu. Muszę sobie dzisiaj zrobić.
OdpowiedzUsuńJuż działam i zawożę :))
Usuńapetycznie
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie http://iamemilias.blog.pl/
Dziękuję :)
UsuńOj bardzo mi sie podobaja!
OdpowiedzUsuńChyba trzeba bedzie wreszcie sprobowac!
:)
Warto:) Polecam
UsuńChipsy warzywne i owocowe domowej roboty to jeden z moich ulubionych pomysłów na przekąski dla dzieci. Muszę powiedzieć, że Twoje zdjęcia są naprawdę ładne, jak z jakiegoś albumu! Na pewno spróbuję przepisu!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :) zarumieniłam się to jest moja pasja, praca, miłość i mam nadzieję, że to widać. Pozdrawiam
UsuńAle zdjęcia !!! Czy Ty jesteś profesjonalnym fotografem ??? Takie foty !!! Super przepis i super blog, kawał dobrej roboty. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, ale komplement nie jestem profesjonalnym fotografem sama się uczyłam dopracowywałam to co chciałam przekazać poprzez zdjęcie i przepis. Zapraszam po więcej :)
Usuń