SKŁADNIKI:
- mięso z łopatki wieprzowej ok 1 kg
- 1 cebule
- 3 ząbki czosnku
- sól 1 łyżeczkę
- świeżo zmielony pieprz wedle uznania
- papryka słodka 1 łyżeczkę
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
SPOSÓB WYKONANIA
Mięso, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, wycinamy zbędne błonki, tłuszcz. Kroimy w kostkę w marę równą, będą nam się równomiernie dusiły. Mięso doprawiamy przyprawami i obtaczamy całość mąką. Obtoczenie na tym etapie mąką spowoduję, że sos w fazie końcowej będzie gęsty. Tak przygotowane mięso obsmażamy porcjami na patelni z każdej strony do lekkiego zrumienienia. Całość przerzucamy do brytfanki gdzie wcześniej wlałam ok 2 łyżki oleju. Na patelni pozostaje nam taka" skorupa " wlewamy na to zimną wodę dokładnie wszytko wymieszamy i wlewamy do naszej brytfanki z mięsem. Jest to cała esencja naszego sosu.Do tego wrzucimy obrany czosnek i obraną cebulę. Nada to posmaku, pamiętajmy, że każdy dodany składnik czy to cebula, czosnek lub marchew nada naszemu gulaszowi charakteru. jeśli lubimy bardziej pikantne dodajmy papryczkę chili, jeśli bardziej słodki dodajmy marchew więcej cebuli oni nadają słodkości. Przykrywamy i na walnym ogniu dusimy pamiętając, aby co jakiś czas przemieszać dokładnie i w razie potrzeby dolać wody. Jeśli jest nam za mało słony lub pikantny równie dobrze możemy doprawić pod koniec duszenia.
Podajemy go z kaszą, ziemniakami, pajdą chleba lub z plackiem ziemniaczanym. Wielokrotność jego podania zależy od nas :)
Smacznego
Ehhh, aż mi ślinka cieknie, moje ulubione danie i jeszcze placek ziemniaczany:) MNIAM!!!
OdpowiedzUsuń