Klasyczny sos z octu i oleju jest idealnym dodatkiem do liści sałaty i dobrze komponuję się z ziołami, przyprawami i pikantnymi dodatkami. Niby nic olej i ocet z dodatkiem ziół a jak może podkręcić zwykły liść sałaty. Gdy zaczynam przygotowywać taki winegret moja Gabi przybiega podsuwa wielkie krzesło i woła " .. ja mamo ja chcę mieszać .." Za każdym razem możemy użyć innych ziół raz połączyć szczypiorek z pietruszką raz użyć bazylii itd. Jeśli zapragniemy łagodniejszej wersji ocet zastępujemy sokiem z limonki, z pomarańczy czy cytryny. Pięć minut pracy przy sosie i możemy uzyskać zaskakujący smak, podkręcić sałatkę, zioła. Nie bójmy się eksperymentować w łączeniu różnych wariacji. Zapewniam, że to nie będzie niby nic...:)
SKŁADNIKI: ( na ok 200 ml )
- 50 ml octu (używam jabłkowego)
- 120 ml oleju (może być słonecznikowy, rzepakowy lub oliwa z oliwek)
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 2-3 łyżki ziół (szczypiorek, pietruszka, bazylia, estragon, wedle uznania)
W misce mieszamy szczyptę soli oraz świeżo zmielony pieprz z octem do całkowitego rozpuszczenia soli. Jeśli opcjonalnie chcemy dodać miód lub cukier to dodajemy to teraz. Kryształki soli i cukru rozpuszczają się tylko w płynie. Olej wlewamy cienkim strumieniem, cały czas ubijając trzepaczką. Jeśli chcemy podkręcić smak ocet możemy wymieszać z aromatyzowanymi olejami jak olej orzechowy, sezamowy. Do sosu winegret można dodać zioła wedle własnego uznania ja w tym przypadku dodałam świeży szczypiorek i świeżą natkę pietruszki. Sałatę polewamy naszym winegretem krótko przed podaniem. Dobrze zamknięty sos możemy przechowywać w lodówce do 1 tygodnia. Po wyjęciu z lodówki dobrze wstrząśniemy i możemy go użyć .
Życzę wielkiej podróży smakowej podczas przygotowania naszego sosu.
Basia
ja nie znoszę kupnych wersji sosów więc też staram się w domu przygotowywać takie podstawowe rzeczy :)
OdpowiedzUsuńI tak trzymać. Pozdrawiam
Usuń