SKŁADNIKI:
- mleko pełne w proszku 500 g
- woda 200 ml
- herbatniki (użyłam 3 paczki herbatników "Jutrzenka"
- masło 1 kostkę
- 3 łyżki kakao ciemnego
- cukier 3/4 szklanki
- mleko wsypuję do dużej miski do tego dodaję pokruszone herbatniki, mieszam z mlekiem
- w garnuszku podgrzewam wodę, dodaję masło cukier i kakao - mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji
- tak przygotowaną masę powoli wlewam do naszego mleka z herbatnikami, mieszam drewnianą łyżką
- gdy wymieszamy nasze składniki gotową masę przekładam do przygotowanej foremki (użyłam foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia)
- tak przygotowany blok wkładam do lodówki do całkowitego zastygnięcia a najlepiej na całą noc.
Gotowe możemy zajadać. To jest wersja podstawowa do niej możemy dodać nasze ulubione posiekane orzechy, rodzynki lub inne bakalie
Smacznego zajadania :)
mniam ,pychotka.Ja też takim blokiem się kiedyś zajadałam;)
OdpowiedzUsuńPrzepis taki sam jak kiedyś .... aż ślinka cieknie bo wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńuwielbiam :)
OdpowiedzUsuń