Oto moja wersja zupy gulaszowej
SKŁADNIKI :
- wołowina 400 g (użyłam zrazowej, ale równie dobrze może być gulaszowa )
- ziemniaki 4 szt
- marchew 2 szt
- cebula 3 szt
- seler naciowy 2 gałązki
- pietruszka korzeń 1 szt
- papryka czerwona 1 szt
- papryka żółta 0,5 szt
- pomidorki koktajlowe 5 szt(równie dobrze mogą być pomidory w puszce)
- masło 3 łyżki
- oliwa ok 8 łyżek
- czosnek 2 duże ząbki
- oregano 2 gałązki
- tymianek 2 gałązki
- rozmaryn gałązkę
- kminek 1 łyżeczkę
- papryka ostra do smaku
- papryka słodka 1 łyżeczkę
- sól morska do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- mąka - odrobina do posypania mięsa
- woda ok 4 szklanek (jeżeli będzie za mało zawsze można dolać
- mięso myję osuszam, gdy są błony usuwam je, kroję w kawałki ok 1-1,5 cm szerokości
- wkładam do miseczki i marynuję polewając oliwą i obsypując kminkiem odstawiam, aby wołowina przeszła aromatem
- w między czasie myję i obieram warzywa i kroję na kawałki, marchew w plastry pietruszkę, seler naciowy w kostkę, paprykę w większą kostkę, ziemniaki na słupki
- cebulę, czosnek kroję w drobną kostkę
- rozgrzewam oliwę w garnku z grubym dnem
- gdy oliwa jest rozgrzana wrzucam cebulę, potem czosnek i szklę
- gdy mięso już przeszło obsypuję mąką ( zagęści nam to zupę )
- wrzucam do cebuli i obsmażam z każdej strony
- dolewam ok 3 szklanek wody i tak duszę na średnim ogniu ok 15 minut
- dorzucam seler naciowy, pietruszkę, marchew duszę kolejne 10 minut
- na patelni rozgrzewam masło i wrzucam na nie paprykę, pomidorki koktajlowe podsmażam 3-4 minuty
- jeżeli widzimy, że jest za mało wywaru dolewamy jeszcze szklankę wody
- wrzucam całość do garnka dodaję ziemniaki mieszam
- dorzucam zioła i przyprawy, solę i pieprzę do smaku
- gdy wszystko już będzie miękkie możemy podawać :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz