- 1 litr przegotowanej wody
- 1 szklanka mąki żytniej razowej
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- kromka chleba razowego (na zakwasie) użyłam 3 łyżek zakwasu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
- do wysokiego naczynia wsypujemy szklankę mąki razowej (jeżeli nie posiadamy w ostateczności możemy użyć płatki owsiane)
- rozgniatamy czosnek, wrzucamy lisie laurowe oraz ziele angielskie
- zalewamy do letnią przegotowaną wodą , mieszamy, aby nie było grudek
- jeżeli nie mamy zakwasu dodajemy kromkę razowego chleba ja dodałam 3 łyżki zakwasu razowego
- przykrywamy ściereczką(tak aby dochodziło powietrze) odstawiamy do 7 dni, codziennie przemieszamy nasz zakwas drewnianą łyżką
- gotowy przetrzymujemy w lodówce
- warto korzystając z zakwasu do żurku pozostawić sobie trochę i na tym stworzyć kolejny
Przekonamy się jaki będzie pyszny nasz żurek na takim domowym zakwasie, do tego domowa biała surowa czego chcieć więcej :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz