Focaccia to rodzaj drożdżowego pieczywa podawana przed obiadem jako przystawka lub jako baza na kanapki. Jest wiele rodzajów tego pieczywa,ale mi najbardziej smakuję wersja z pomidorkami koktajlowymi oraz ziołami, pachnącym rozmarynem, tymiankiem czy oregano oczywiście w towarzystwie soli gruboziarnistej różowej lub morskiej . Połączona z ulubioną oliwą zaspokoi najbardziej wymagające kubki smakowe.
SKŁADNIKI: na blaszkę ok. 23-30
- mąka pszenna 550g (plus do podsypania)
- woda letnia 450 ml
- 50 ml oliwy plus do posmarowania ciasta
- drożdże suche 7 g
- cukier 1 łyżeczkę
- sól morska 1,5 łyżeczki
- sól różowa do posypania ciasta (może być też morska)
- tymianek 3 gałazki
- oregano 2 gałązki
- pomidorki koktajlowe ok 16 szt
SPOSÓB WYKONANIA:
- w misce mieszamy 250 ml letniej wody z drożdżami i cukrem dokładnie je rozpuszczamy i pozostawiamy na ok. 5 min.
- po tym czasie dodajemy resztę wody, sól , oliwę i część mąki mieszamy drewnianą łyżką, powoli dodajemy kolejne części mąki i wyrabiamy na sprężyste i gładkie ciasto
- będzie dość klejące, ale spokojnie wyrośnie( możemy podsypać mąką przy wyrabianiu)
- wkładamy ciasto do miski, delikatnie smarujemy oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia
- po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni
- wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uderzamy pięścią aby odgazować ciasto
- pozostawiamy przykryte ściereczką na ok 15 min, aby sobie odpoczęło i lekko podrosło
- po tym czasie na cieście układamy pomidorki koktajlowe, posypujemy naszymi ulubionymi ziołami ja użyłam tymianku i oregano ale równie pyszne jest też rozmaryn
- smaruję oliwą i posypuje solą różową gruboziarnistą
- wkładam do piekarnika na 25-30 minut
- upieczone studzę na kratce
- można zajadać :) z oliwą
- lub wykorzystać to jako bazę do kanapki :)
- aby odświeżyć ciasto drożdżowe zwilżamy je lekko wodą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 5 minut
Smacznego
Uwielbiam focaccie, pycha! :)
OdpowiedzUsuńTaka prosta a tak pyszna :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń