- 475 ml mleka
- 400 ml wody
- 115 g masła plus dodatkowo do posmarowania naczynia
- 250g semoliny
- 100 g startego parmezanu
- 2 żółtka
- boczek wędzony 3 plastry
- rozmaryn świeży 1 gałązkę
- 1 małą cebule czerwoną
- sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
- gałka muszkatołowa do smaku
- w garnku zagotuj mleko z wodą z 2 łyżkami masła i pół łyżeczki soli
- gdy zacznie się gotować stopniowo dodajemy semolinę cały czas mieszając (dobrze to robić drewnianą łyżką, kiedyś połamałam plastikową podczas mieszania masy :)) mieszamy tak na wolnym ogniu ok 15 minut nasza masa będzie dość gęsta
- masę zestawiamy z ognia łączymy ją z żółtkami połączonymi z dwoma łyżkami parmezanu
- całość doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową odstawiamy, aby ostygło
- w między czasie smarujemy nasze naczynie masłem a resztę masła rozpuszczamy
- nagrzewamy piekarnik do 200 stopni
- za pomocą dwóch łyżek formujemy kluski, które układamy na naszej formię
- boczek kroję w kosteczkę, cebulę we wiórka i układam na kluskach posypuje rozmarynem
- całość polewam masłem i posypuję startym parmezanem
- wkładam do nagrzanego piekarnika na ok 20 minut do zrumienienia się skladników
- gotowe posypuję jeszcze świeżo zmielonym pieprzem i można zajadać świetnie do tego pasują nasze ogórki kiszone :)
Smacznego
ciekawe danie, wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńciekawe, muszę spróbować
OdpowiedzUsuńWarto będziecie zadowolone :)) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń