SKŁADNIKI: na 2 osoby przepis autorski
- łosoś wędzony w plastrach 100 g
- oliwa ok 4 łyżki
- śmietana 30% 50 ml
- białe wino ok 5 łyżek
- makaron cytrynowy 200 g(jak go zrobić klik)
- świeży tymianek 3 gałazki
- rozmaryn 1 gałązkę
- skórka z otartej cytryny ( do wyostrzenia smaku)
- świeżo zmielony pieprz
- sól morska
- limonka
- przygotowuję wodę osoloną do ugotowania makaronu, gotuję świeży ok 3 minuty (jeżeli mamy wysuszony kupny postępuję wedle wskazówek, które są na opakowaniu.)
- rozgrzewam patelnię z oliwą i dodaję gałązkę rozmarynu, dwie tymianku
- na rozgrzaną oliwę dodaję porwane plastry łososia podsmażam ok minuty po czym wlewam białe wino(uwaga może pryskać!)
- smażę kolejną minutę aż alkohol z wina wyparuję
- podlewam śmietaną mieszam i wrzucam na patelnię ugotowany makaron, odstawiam z ognia i mieszam , aby smaki przeszły na makaron,
- posypuję świeżo zmielonym pieprzem oraz listkami tymianku świeżego
- układam na talerzu skraplam kilkoma kroplami limonki i dodatkowo posypuję otartą skórką z cytryny
- gotowe makaron jest pyszny a cytryna wyostrza smak łososia do tego świeże pachnące zioła, nic tylko zajadać :) Zaskoczmy znajomych makaronem w tak odmiennej wersji :)
Smacznego
To musi być poezja....mmm
OdpowiedzUsuń