SKŁADNIKI : porcja na 3-4 osoby
- ryż 125 ml
- mleko 600-700 ml
- cukier z prawdziwą wanilią 2-3 łyżki
- pół laski wanilii
- szczypta soli
- starte jabłko 2-3 szt
- mało 2 łyżki
- cukier brązowy 1 łyżkę
- cynamon do smaku
- nastawiamy mleko z cukrem z wanilią oraz dodajemy pół laski wanilii, wsypujemy ryż i na wolnym ogniu gotujemy co jakiś czas mieszając i pilnując, aby mleko nie wykipiało.
- gdy ryż jest już gęsty dodajemy szczyptę soli, mieszamy przykrywamy i odstawiamy, aby ryż wchłoną resztę mleka i dobrze zmiękł.
- w tym czasie obieramy jabłko, zetrzemy na tarce na grubych oczkach, dodajemy na rozpuszczone masło, gdy jabłka nam już miękną dodajemy łyżkę cukru brązowego (możemy pominąć jeśli jabłka już same w sobie są słodkie)
- tak przygotowany ryż i jabłka dodajemy do miseczki, pucharka i posypujemy cynamonem
- do szkoły pakuję w pojemniczek ryż na to dodaję jabłka i równe posypuję cynamonem, zamykam szczelnie i gotowe.
Ryż jest pyszny na ciepło jak i na zimno .
Coś innego niż kanapka, oto kolejna moja propozycja na śniadanie i nie tylko na śniadanie :))
najlepszy ryż pod słońcem :) pycha!
OdpowiedzUsuńjakiego ryżu używasz? zwykły biały czy taki do risotto???
OdpowiedzUsuńWitam, zwykły biały. Pozdrawiam :)
Usuń