SKŁADNIKI :
- mielone użyłam wieprzowego 0,5 kg
- sól, pieprz do smaku
- jeśli lubimy możemy użyć naszych ulubionych ziół np. majeranek
- jajko 1 szt do mielonego plus 1 dodatkowe do posmarowania ciasta
- 1 bułkę, którą wcześniej namoczyliśmy w mleku
- olej do smażenia klopsów (używam rzepakowego )
- ciasto francuskie 1 opakowanie
- kawałek ugotowanego białka z jajka ( zrobimy z tego oczy ) plus słomka do napoju do wycięcia oczek
- 1 kostka gorzkiej czekolady do zrobienia źrenic
- 1 puszka pomidorów pokrojonych bez skórki
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- gałązka tymianku świeżego
- 1 mała gałązka rozmarynu
- mięso mielone doprawiamy przyprawami, dodajemy jajko, namoczoną w mleku bułkę oraz trochę zimnej wody wyrabiamy jednolita masę
- obsmażamy je na patelni z każdej strony, gotowe wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu
- ciasto francuskie tniemy na paseczki szerokości ok 3-4 mm
- gdy mielone nam już przestygło owijamy je naszym ciastem wedle naszej fantazji tak, aby pozostawić miejsce na buźkę
- tak przygotowane ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem
- układamy w naczyniu żaroodpornym które wcześniej wysmarowaliśmy tłuszczem oraz posypaliśmy np. kaszką manną, aby ciasto nam się nie przykleiło
- nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
- gotowe mumie pieczemy 20 minut
- w tym czasie przygotowujemy SOS
- rozgrzewamy patelnie z oliwą, dodajemy starty czosnek, zioła i minutę podsmażamy uważając, aby nie przypalić czosnku
- dodajemy w to puszkę naszych pomidorów mieszamy i doprawiamy do smaku
- na wolnym ogniu odparowujemy sos, w tym czasie pomidory nam zmiękną co stworzy nam jednolity gęsty sos
- gdy mumie są już upieczone i lekko ostygły dodamy im oczy
- z ugotowanego białka słomką do picia wycinamy oczka
- tą samą słomkę wbijamy w nasze mielone robiąc miejsce na oczka wkładamy je a źrenice robimy wykałaczką, którą zanurzamy w rozpuszczonej kostce gorzkiej czekolady
Tak przygotowane możemy zajadać na ciepło jak i na zimno.
Cudownego szaleństwa na Halloween
Basia
Wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie i sympatycznie zarazem :D
OdpowiedzUsuń