- kapusta kiszona 70 dag klik jak ją zrobić
- marchew 1 dużą
- pietruszka korzeń 2 szt
- seler korzeń 1 mały
- cebula 1 mała
- rozmaryn św.1 gałązkę
- tymianek św. 2 gałązki
- oregano św. 2 gałązki
- lubczyk św. 2 gałązki
- ziele angielskie 3 szt
- liść laurowy 2 szt
- sól, pieprz do smaku
- kminek do smaku wedle uznania
- kość wieprzowa lub kawałek żeberek, łopatki
- kasza jęczmienna drobna 125 ml
SPOSÓB WYKONANIA :
- nastawiam wodę, dokładam umytą kość lub mięso i wstawiam do gotowania
- między czasie obieram włoszczyznę marchew kroję w kostkę drobną lub paseczki a pietruszkę, seler przekrawam na pół
- gdy nasze mięso zaczyna się gotować i jeżeli są to zbieram szumowiny
- wtedy dodaję włoszczyznę obraną cebulę, pietruszkę, marchew, seler, zioła (najlepiej przewiązane nitką , aby było łatwiej je wyjąć) oraz przyprawy
- gdy warzywa już lekko zmiękły dodaję kapustę kiszoną (jeżeli jest długa warto ją pociąć będzie się wygodniej jadło) oraz kaszę
- gotuję do miękkości warzyw oraz kapusty i kaszy( ja wcześniej wyciągam cebulę z wywaru )
- gdy jest potrzeba jeszcze doprawiamy
Gdy zupa jest już gotowa wyciągam z niej zioła, ziela angielskie, liść laurowy oraz pietruszkę z selerem, pozostawiam samą marchew. Można spokojnie to pominąć, robię to dlatego, że moi domownicy tego nie jedzą. Ilość ziół dodaje cudownego aromatu więc nie używam żadnych "jarzynek, veget " lub innych cudów tego rodzaju.
Zupę można zajadać samą ale ja najczęściej podaję ją z okraszonymi ziemniakami, tak nauczyła mnie moja babcia .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz