Jak już wcześniejszych postach pisałam, sezon na dynie rozpoczął się na dobre. Pogoda nas nie rozpieszcza, więc zupa krem pikantna oraz lekko rozgrzewająca jak znalazł na taki okres. Do tego bardzo prosta w wykonaniu. Możemy robić ją bardzo gęstą, dodając ziemniaki lub lżejszą. Resztę dyniowej historii opowiem przepisem.
SKŁADNIKI :
- 1 średnią dynie hokkaido
- 1 cebulę średnią
- 2- 3 ząbki czosnku
- ziemniaki opcjonalnie(jeśli chcemy mocno gęstą) 3 szt
- sól
- pieprz cayenne
- gałka muszkatołowa
- papryka słodka pół małej łyżeczki
- cukier
- oliwa 2-3 łyżki
- 1 łyżeczka curry
- śmietana ukwaszona lub słodka jeśli lubimy
Dynię obieramy ze skórki, oczyszczamy z miąższu, kroimy w kostkę (wielkość nie ma znaczenia)
Cebulę, czosnek kroimy w kostkę. Rozgrzewamy oliwę w garnku, wrzucamy czosnek, cebulę, szklimy, po czym dodajemy kawałki dyni , przesmażamy ok 5 minut. Dodajemy curry, jeszcze chwilę przesmażymy, zalewamy wodą (tak, aby całość dobrze przykryta) Jeśli chcemy mieć gęściejszą zupę, dodajemy również pokrojone w kostkę ok 3 ziemniaków. Gotujemy do miękkości,miksujemy i doprawiamy do smaku przyprawami wedle naszych upodobań. Możemy zabielić ją słodką śmietaną lub ukwaszoną gęstą śmietaną co nada jej dodatkowego smaku. Podajemy z uprażonymi pestkami dyni lub np. z groszkiem ptysiowym.
Prosta szybka a jak smaczna. Polecam również inne przepisy na smaczną dynię.
Pesto z dyni klik
Gulasz jesienny klik
Pizza z dynią i fetą klik
Basia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz