SKŁADNIKI :
- buraczki najlepiej małe (ok 3/4 tradycyjnego wiaderka)
- 1 szklanka octu
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 litr wody
- 2 cebule średnie
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- listek laurowy
- łyżeczkę kminku
Buraczki myjemy, odcinamy końcówki, liście. Gotujemy do miękkości, po wystudzeniu obieramy ze skórki. Większe buraczki kroimy na mniejsze części.
Zagotujemy naszą zalewę, cebule kroimy na pół i wszytko chwilę zagotujemy. Obrane buraczki układamy do wymytych, wyparzonych słoików. Do każdego słoika wrzucamy po kilka ziaren pieprzu, ziela, listek laurowy oraz łyżkę kminku. Zalewamy zalewą. Podgotowaną cebulę z zalewy kroimy na szersze paski i po kawałeczku dodajemy do każdego słoika. Zakręcamy i pasteryzujemy ok 20 minut.
Buraki są przepyszne, polecam je 100 %
Basia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz