SKŁADNIKI :
- 50 dag wątróbki drobiowej
- 2 gruszki
- szklankę mleka
- 2-3 łyżki oleju
- 1-2 łyżki masła
- majeranek ok 1-2 łyżek
- sól do smaku
- świeżo zmielony pieprz do smaku
Gruszki obrać, oczyścić z gniazd, pokroić w grubsze plastry. Wątróbkę umyć, oczyścić, osuszyć, moczyć w mleku i panierować w mące. Na patelni rozgrzać olej, włożyć wątróbki i smażyć z każdej strony po ok 2 minuty. Do tak przygotowanej wątróbki dodać łyżkę masła oraz gruszki, posypać majerankiem i dusić kilka minut, aż gruszki zmiękną, a wątróbka się poddusi. Wątróbkę posolić i popieprzyć pod koniec smażenia. Podawać z ciepło jako przekąska lub z ziemniakami w formie obiadu.
Pod jaką postacią i w w jakim połączeniu lubicie zajadać wątróbkę? Chętnie poznam wasze smaki i połączenia. :)
P.S
Polecam również zupę mleczną na gruszkach klik
#basiawkuchni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz