Bajgle drożdżowe pieczywo w kształcie oponki. Ma chrupiącą skórkę, słodkawy posmak a konsystencja trochę przypomina kluskę parzoną(pampucha). Ma coś takiego w sobie, że jak się zje jedną sięga się po następną. Jest może przy nich więcej pracy, ale warto choć raz na jakiś czas je wykonać bo są przepyszne. Przepis jest bardzo prosty a pochodzi od Sary Lewis z "The bread book".
SKŁADNIKI : (9-10 szt)
- 500 g mąki pszennej (używam tym 650)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczkę soli
- 1/1/4 łyżeczki drożdży suchych (5 g)
- 350 ml wody letniej
- 1 jajko do posmarowania
- ziarna do posypania (mak, sezam, czarnuszka, pestki dyni, słonecznika, itd.)
- ok 2 litrów wody do parzenia
SPOSÓB WYKONANIA :
Mąkę, sól, drożdże 1 łyżkę cukru wsypujemy do miski, dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto na gładkie i elastyczne. Jeśli mąką wchłonęła wodę i ciasto jest zbyt suche, dolejemy jeszcze odrobiny wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1-1/5 do podwojenia swojej wielkości. Po tym czasie wykładamy na omączony blat, delikatnie przerobimy, aby odgazować, po czym robimy wałek i dzielimy na 9-10 równych części. Z każdego kawałka robimy bułeczkę, w której robimy palcem dziurkę, kręcimy ciasto wokół palca, następnie wkładamy drugi palec i ponownie zakręcimy. Będziemy mieć otwór wielkości ok 3 cm.
Odkładamy na stolnice, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 30-40 minut.
Przygotujemy szeroki garnek z ok 2 litrami wody (plus 1 łyżkę cukru) zagotujemy. Do wrzątku wkładamy nasze bajgle i parzymy po ok 1-2 minuty z każdej strony. Wykładamy na papierowy ręcznik do osuszenia.
Tak przygotowane bajgle, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy naszymi ulubionymi nasionami. Pieczemy 15 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni. (trzeba obserwować wedle swojego piekarnika)
Może wymagają więcej poświecenia niż tradycyjne bułki, ale smak, konsystencja wynagradza wszytko :) Pyszne na śniadanie i nie tylko.
Smacznego
Basia
nie znałam ale już mi ślina po kolana cieknie!
OdpowiedzUsuńDziękuje, są pyszne i warte zrobienia :)
Usuń