- 1 miarkę kawy mielonej (ok 1-2 łyżki)
- 2 plastry pomarańczy plus ok 1 łyżeczkę skórki pokrojonej w drobną kostkę)
- 1 łyżkę miodu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- ok 100 mleka
- 3 paski czekolady
- 1 łyżeczkę cukru waniliowego
- 1 łyżkę kakao
- bita śmietana
Czekoladę rozpuszczamy w mleku z łyżką cukru waniliowego, cynamonu i łyżką kakao. Parzymy kawę tradycyjnie (niecałe 200 ml wody). Pomarańcze myjemy, parzymy. Odkrawamy dwa grubsze plastry pomarańczy oraz kawałek skórki, którą tniemy w drobną kostkę. Plastry oraz naszą kosteczkę karmelizujemy na rozgrzanej patelni z miodem. Na spód szklanki kładziemy plastry pomarańczy, wlewamy naszą czekoladę oraz parzoną kawę. Całość przykrywamy bitą śmietaną, którą dodatkowo posypujemy cynamonem oraz karmelizowaną pomarańczą.
Zwykła kawa staję się niezwykła, a różne rodzaje kawy, przeniosą nas na chwilę w cudowną podróż smaku, aromatu
To jest moja wersja aromatycznej kawy, pachnącej pomarańczą, cynamonem a jaka jest wasza ulubiona kawa? Z chęcią poznam wasze smaki, połączenia.
Basia
Ależ cudowna kawa! <3 Kwintesencja jesienno-zimowej pory.
OdpowiedzUsuń:) Dziękuję Pozdrawiam
UsuńBasiu - Myślę, że listopad jest bardzo dobrym czasem na Twoją kawę. Czas zsynchronizować kalendarze :) bo aż u mnie pomarańczą zapachniało.
OdpowiedzUsuńŚciskam
Uwielbiam takie aromatyczne kawki ;-)
OdpowiedzUsuńOj tak kawa nie musi być tylko czarna tradycyjna :) Pozdrawiam
UsuńJeżeli chodzi o kawę, to preferuję tylko Inkę- o ile można ją nazwać kawą :))) Pozdrawiam ciepło! :)
OdpowiedzUsuń