czwartek, 3 września 2015

Wytrawny puszysty omlet z pomidorami, serkiem feta oraz garścią zieleniny.

Wakacje się skończyły, czas szkoły, przedszkola rozpoczyna się na dobre, a co za tym idzie całkowite przeorganizowane czasu. Zapewne nie w jednym domu teraz jest "sajgon". Trzeba wcześnie wstawać, wybudzić nasze maleństwa, szybkie mycie, ubieranie, przygotowanie śniadania, jak na razie zawieść płaczące i bardzo nieszczęśliwe dziecko do przedszkola (kilka pierwszych dni mamy już za sobą) a drugie do szkoły. Gdy wrócimy, mamy małą chwilę na śniadanie w spokoju, (bezcenne). Lubię, gdy na moim talerzu jest smacznie i kolorowo. Takim moim ulubionym zestawem jest omlet z warzywami oraz ulubionym serkiem feta z dodatkiem "zieleniny "

SKŁADNIKI :(na 2 porcje)
  •  3 jajka 
  • 6 łyżek mąki 
  • 100 ml mleka 
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego (może być też inny)
  • szczyptę soli
  • świeżo zmielony pieprz 
  • pomidorki 
  • serek feta (lub inny nasz ulubiony)
  • rukola 
  • szczypiorek 
  • masło do smażenia ok 3-4 łyżki 
 SPOSÓB WYKONANIA:
Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną masę, w osobnej misce mieszamy żółtka, olej, mleko, mąka, doprawiamy odrobiną soli. Masę delikatnie mieszamy z białkami. Rozgrzewamy patelnie z masłem i smażymy z obu stron nasze omlety.(warto smażyć na nieco mniejszym ogniu, aby mało się nie spaliło wraz z omletem)
Gotowy omlet podajemy z pomidorkami, fetą lub innym naszym ulubionym serkiem np. pleśniowym oraz garścią zieleniny. Niby nic tradycyjny zwykły olet, ale cudowne połączenie koloru, smaku nadaje mu wyjątkowości.

Po takiej celebracji śniadania mamy naładowane baterie na dobry dzień pracy :) (oczywiście obiad obowiązkowy :)) A jakie jest wasze ulubione śniadanie?
Pozdrawiam
Basia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...