SKŁADNIKI :(na 2 porcje)
- 3 jajka
- 6 łyżek mąki
- 100 ml mleka
- 2 łyżki oleju słonecznikowego (może być też inny)
- szczyptę soli
- świeżo zmielony pieprz
- pomidorki
- serek feta (lub inny nasz ulubiony)
- rukola
- szczypiorek
- masło do smażenia ok 3-4 łyżki
Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną masę, w osobnej misce mieszamy żółtka, olej, mleko, mąka, doprawiamy odrobiną soli. Masę delikatnie mieszamy z białkami. Rozgrzewamy patelnie z masłem i smażymy z obu stron nasze omlety.(warto smażyć na nieco mniejszym ogniu, aby mało się nie spaliło wraz z omletem)
Gotowy omlet podajemy z pomidorkami, fetą lub innym naszym ulubionym serkiem np. pleśniowym oraz garścią zieleniny. Niby nic tradycyjny zwykły olet, ale cudowne połączenie koloru, smaku nadaje mu wyjątkowości.
Po takiej celebracji śniadania mamy naładowane baterie na dobry dzień pracy :) (oczywiście obiad obowiązkowy :)) A jakie jest wasze ulubione śniadanie?
Pozdrawiam
Basia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz