SKŁADNIKI :
- 500 g żurawiny mrożonej (lub świeżej)
- 1 jabłko
- 1 cytryna (sok, skórka z cytryny)
- 200 g cukru
- pół szklanki wody
Żurawiny mieszamy z sokiem z cytryny, otartą skórką z cytryny, cukrem. W garnku z grubym dnem dodajemy połowę owoców, starte jabłko, plus pół szklanki wody. Gotujemy na małym ogniu ok 10-15 minut. Po czym dodajemy resztę owoców i gotujemy ok 20-30 minut, aż wszystkie owoce zmiękną, a część wody wyparuje i konfitura zgęstnieje. Z tej porcji wyszły mi 3 małe słoiczki. Tym razem ich nie pasteryzowałam, bo bardzo szybko znikną.
Żurawina bogactwo witaminy C, cudowna w walce z przeziębieniem.
Polecam przepis na domowy drobiowy pasztet klik
#basiawkuchni
PYSZNIE!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńZapraszam tez do siebie http://smykwkuchni.blogspot.com ;-)))
Dziękuję, już lecę :)
Usuń