poniedziałek, 15 września 2014

Pesto z pieczonej dyni z makaronem.

Gdy zbliża się końcówka lata to znak, że czas dyni. Dynię możemy przyrządzić na mnóstwo sposobów pod postacią zupy, farszy, ciastek itd. Dziś pokarzę wam jak zrobić domowe pesto z dyni. Świetnie się łączy z makaronem jak i pyszne jest na kanapce. Robi się je szybko a zapach unoszący się podczas pieczenia dyni z rozmarynem - bezcenny.

SKŁADNIKI :na pesto
  • 350 g dyni ( tyle miała przed pieczeniem )
  • 80 ml pestek słonecznika (można użyć pestek dyni, orzechów włoskich )
  • ok 125 ml startego sera parmezan 
  • 70 ml oliwy 
  • sól , pieprz i gałka muszkatołowa - do smaku 
  • rozmaryn 3 małe gałązki 
  • sól różowa (do posypania dyni przed pieczeniem można użyć morskiej)
  •  
  • makaron do dania ok 100 gram        
  

 SPOSÓB WYKONANIA :

- dynie przekrawamy na kawałki, wyciągamy cały miąższ z dyni wraz z pestkami (nie obieramy ze skórki)
- nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
- kawałki dyni smarujemy oliwą, posypujemy solą i na każdy kładziemy po gałązce rozmarynu
- pieczemy ok 20 minut do miękkości

- na suchej patelni prażymy słonecznik (lub inne nasze ulubione ziarno)
- przygotowany ser parmezan mieszamy z ziarnem słonecznika (wystudzone), wystudzoną dynią (po upieczeniu łyżką wybieram sam miąższ a skórka chroni podczas pieczenia przed przypaleniem ) wraz z rozmarynem z którym się piekło, dodajemy oliwy wszystko blendujemy doprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz gałką muszkatołową
- jeżeli lubimy bardziej oleiste pesto dodajmy oliwy wedle naszego uznania, konsystencja  będzie to widoczna podczas miksowania
- gotowe

- takie pesto świetnie się komponuję z makaronem, który gotujemy wymieszamy z naszym pesto posypujemy dodatkowo startym parmezanem i gotowe :)
Równie pyszne też jest na kanapce :)
Przechowujemy w lodówce
Smacznego


2 komentarze:

  1. dynia smakuje rewlacyjnie- jestem jej wielką fanką! Twoja propozycja prezentuje się bardzo kusząco ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo :) pozdrawiam , życzę smacznej dyni :))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...