SKŁADNIKI : porcja na ok 16 muffinek
- 225 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 40 g kakao ciemnego
- 160 g cukru plus łyżkę do budyniu
- 120 g czekolady (można użyć pół na pół mlecznej, gorzkiej jak kto lubi )
- 2 jajka
- 300 ml mleka do babeczek plus 400 ml do budyniu
- 100 g rozpuszczonego masła
- budyń 1szt (użyłam śmietankowego )
SPOSÓB WYKONANIA :
- przygotujemy budyń wedle instrukcji na opakowaniu ( ja użyłam 400 ml mleka, aby był gęściejszy)
- rozpuszczamy masło
- mieszamy składniki suche osobno i mokre tzn mleko, masło, jajka
- łączymy ze sobą i dodajemy pokruszoną czekoladę mieszamy do połączenia składników
- nakładamy do papilotek lub sylikonowych foremek na muffinki łyżkę ciasta na to łyżkę budyniu i ponownie łyżkę ciasta, wypełniamy do 3/4 wysokości foremki aby nam nie wypłynęło podczas pieczenia
- nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut
- po upieczeniu od razu wyciągam z foremek sylikonowych, aby babeczki mogły odparować przez co uzyskujemy chrupiący wierzch i mięciutki środek
- jeżeli nie chcemy robić z budyniem możemy dodatkowo do każdej porcji dodać kosteczkę czekolady będzie jeszcze bardziej wilgotna w środku i bardziej czekoladowa :))
Babeczki robi się bardzo szybko i bardzo szybko znikają :)
Smacznego
Pysznie tu u Ciebie!! Pozdrawiam i zapraszam do Nas!!
OdpowiedzUsuńDziękuję, zobaczę sobie :) Pozdrawiam
UsuńUwielbiam muffinki i budyń! Super połączenie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZ budyniem musiały smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńSą pyszne warto je zrobić.
UsuńMam pytanie -czekolada ma byc tylko pokruszona ? nie trzeba rozpuszczac ,tak?
OdpowiedzUsuńtak pokruszona, ja robię tak, że część kruszę drobniej a w część dodaję większe kawałki, wtedy po upieczeniu ciasto wilgotne :)
OdpowiedzUsuńZ podwójnej porcji wyszło mi 38 muffinek.Zrobiłam z domowym gęstym budyniem. Przepyszne (nie za słodkie), fajnie wyszły kawałki czekolady w środku, na następny raz chyba pokruszę grubiej i dodam jej więcej. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuń