Lubię mięso :) a że czas już prawie zimowy i święta nadciągają przyprawa do piernika nie opuszcza mnie w tym czasie:) Jak już wspomniałam w poprzednim poście, że czas "piernikowoania" rozpoczęty a nie samym ciasteczkiem człowiek żyję to powstały " żeberka piernikowe z sosem czekoladowo- chili" Czy dla takich osób jak ja "mięsożerców" :) może być coś lepszego niż połączenie mięsa z czekoladą i aby nie było tak słodko dodane moc chili. Myślę, że nie :) połączenie w sam raz na taki okres co jest przed nami.
Czas przygotowania ok 50 min po zamarynowaniu mięsa.
SKŁADNIKI :
- żeberka ok 1kg
- sól morska
- pieprz świeżo zmielony
- przyprawa korzenno- piernikowa 2 łyżki (pisałam o niej tu)
- papryka chili 2szt
- cukier brązowy 2szt
- oliwa
- ocet balsamiczny ok 50ml
SKŁADNIKI DO SOSU:
- wino czerwone wytrawne 250ml
- miód 3 łyżki
- cebula szalotka 2szt
- świeży imbir kawałeczek
- tymianek świeży 2 gałązki
- papryka chili 1 mały strączek
- pieprz świeżo zmielony do smaku
- czekolada gorzka 2 tabliczki
WYKONANIE
- mięso myje osuszam i kroje na kawałki (po jednym żeberku) doprawiam przyprawami, octem balsamicznym, cukrem, podlewam oliwą i zostawiam do zamarynowania najlepiej na noc w lodówce
- po zamarynowaniu obsmażam na patelni to zbrązowienia z każdej strony, układam w naczyniu żaroodpornym podlewam wywarem z patelni, kroję w to papryczki chili i wkładam do rozgrzanego piekarnika na ok 40 min na początku naczynie przykrywam ale pod sam koniec odkrywam, aby mięso się przyrumieniło.
- w tym czasie przygotowuje sos
- mieszam miód z winem dodaję pokrojoną cebulę, tymianek oraz imbir pokrojony w paski , paprykę chili.
- zagotuję w małym garnku, aż częściowo zredukuje płyn ok 15 min
- przelewam sos przez sitko i ponownie wstawiam na ogień dodając kawałki gorzkiej czekolady, którą energicznie mieszam do zgęstnienia sosu doprawiam odrobina świeżo zmielonego pieprzu
Po upieczeniu wyciągam kawałki żeberek i podaję z sosem, równie dobrze smakują w toważystwie kaszy gryczanej .
Polecam są naprawdę pyszne rozgrzewające z głębokim smakiem no i przepysznym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz