SKŁADNIKI:
- schab ( najlepiej środkowy użyłam dwa razy po 400g )
- cukier
- sól
- papryka słodka
- papryka ostra
- czosnek grenulowany
- pieprz świeżo zmielony
SPOSÓB WYKONANIA:
- schab myjemy i osuszamy jeżeli nie lubimy tłuszczyku wycinamy go
- schab obsypujemy cały cukrem z każdej strony i wkładamy do pojemnika na 24h do lodówki w tym czasie schab puszcza soki z krwią
- po tym czasie wyciągamy schab myjemy pod wodą i ponownie osuszamy po czym obsypujemy go solą z każdej strony i ponownie wkładamy do lodówki na 24h
- po tym czasie wyciągamy go z lodówki myjemy suszymy i posypujemy swoimi ulubionymi ziołami ja zrobiłam dwa kawałki jeden z pieprzem i papryka ostrą a drugi z papryka i czosnkiem.
- gdy obsypaliśmy nasz schab przyprawami wkładamy do do siatki do mięsa jeżeli takiej nie posiadamy równie dobrze możemy go włożyć do nowej podkolanówki
- wieszamy go w ciepłym i przewiewnym na 4 dni po tym czasie możemy już konsumować naszą pyszna domową wędlinę bez konserwantów no i o wiele taniej niż w sklepie :)
- przechowujemy w lodówce
WSKAZÓWKI
- nie podawałam po ile gram wszystko zależy od tego jaki duży kawałek mięsa mamy, ważne aby go całego obsypać cukrem potem solą a potem naszymi ulubionymi ziołami. Możemy równie dobrze użyć to majeranku, tymianku czy innych ziół wybór jest dowolny wedle naszego smaku
- przechowujemy ją po tym czasie w lodówce
- jeżeli chcemy aby była bardziej sucha a skórka twarda podsuszmy ja jeszcze kolejny dzień lub dwa
- naprawdę warto zrobić sobie takie cudo samemu :))
Super dzienx za przepis...
OdpowiedzUsuń