poniedziałek, 11 listopada 2013

Polędwica dojrzewająca

Wielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia , czas domowych posiłków czas zwolnienia tępa, czas rodzinny. W dobie gdzie wszystko jest dostępne nie cieszą nas tak rzeczy jak sprzed laty. Wyczekiwanie na szynkę aż dojrzeję, pomarańcze ach... Pamiętam jako dziecko zaglądałam do komórki :) czy kiełbaska już doszła czy można coś skubnąć. Dziś pokażę wam w jaki prosty sposób bez domowej wędzarni można zrobić pyszną domową szynkę dojrzewającą.

SKŁADNIKI:
- schab ( najlepiej środkowy użyłam dwa razy po 400g )
- cukier
- sól 
- papryka słodka
- papryka ostra 
- czosnek grenulowany 
- pieprz świeżo zmielony 

SPOSÓB WYKONANIA:
- schab myjemy i osuszamy jeżeli nie lubimy tłuszczyku wycinamy  go
- schab obsypujemy cały cukrem z każdej strony i wkładamy do pojemnika na 24h do lodówki w tym czasie schab puszcza soki z krwią 
- po tym czasie wyciągamy schab myjemy pod wodą i ponownie osuszamy po czym obsypujemy go solą z każdej strony i ponownie wkładamy do lodówki na 24h
- po tym czasie wyciągamy go z lodówki myjemy suszymy i posypujemy swoimi ulubionymi ziołami ja zrobiłam dwa kawałki jeden z pieprzem i papryka ostrą a drugi z papryka i czosnkiem. 
- gdy obsypaliśmy nasz schab przyprawami wkładamy do do siatki do mięsa jeżeli takiej nie posiadamy równie dobrze możemy go włożyć do nowej podkolanówki 
- wieszamy go w ciepłym i przewiewnym na 4 dni po tym czasie możemy już konsumować naszą pyszna domową wędlinę bez konserwantów no i o wiele taniej niż w sklepie :)
- przechowujemy w lodówce 
WSKAZÓWKI
- nie podawałam po ile gram wszystko zależy od tego jaki duży kawałek mięsa mamy, ważne aby go całego obsypać cukrem potem solą a potem naszymi ulubionymi ziołami. Możemy równie dobrze użyć to majeranku, tymianku czy innych ziół wybór jest dowolny wedle naszego smaku 
- przechowujemy ją po tym czasie w lodówce 
- jeżeli chcemy aby była bardziej sucha a skórka twarda podsuszmy ja jeszcze kolejny dzień lub dwa 
- naprawdę warto zrobić sobie takie cudo samemu :))



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...