czwartek, 7 listopada 2013

Bułka brudasek

W kuchni ciągle coś eksperymentuję łącze ulubione rzeczy ze sobą a, że ciasto drożdżowe często u mnie gości powstały w ten sposób bułki brudaski:) Nazwałam je brudaski bo zdarza się, że potrafią swoim nadzieniem pobrudzić naszą buzię ale rozkosz jedzenia ciepłej drożdżowej bułki z pysznym nadzieniem wynagradza nam to. Aby ciasto drożdżowe nam wyszło trzeba połączyć czas, cierpliwość odrobinę miłości i szczyptę ciepła. Jest wiele propozycji na ciasta drożdżowe i każde się sprawdza w innej postaci np. drożdżówki, bułki czy pizzy.

A oto sprawca całego zamieszania :)
 SKŁADNIKI:

 CIASTO DROŻDŻOWE ( z ciasta uzyskamy ok 16 bułek, jeżeli nie potrzebujemy taką ilość część cista zawsze możemy zamrozić i mieć skrócony czas przygotowania na inną okazję)
-  mąka pszenna - 750g
- drożdże 15g
- sól 15g
- woda 520 ml(tem. pokojowa)
- jajko 1szt
NADZIENIE
- mięso mielone 0,5 kg
- przecier pomidorowy (dodałam 300 ml)
- pieprz świeżo zmielony
- sól morska
- bazylia
- tymianek
- olej (pomidory, bazylia, czosnek)
- mozzarella 1 szt
- suszone pomidory 4 szt
- trochę rozpuszczonego masła do posmarowania bułek
- odrobina wody do posmarowania
Tym razem zrobiłam wersje łagodną bardziej pod dzieci ale robię też wersję bardziej na ostro z papryczką chili oraz czosnkiem.

SPOSÓB WYKONANIA:
- składniki z ciasta drożdżowego mieszam ze sobą na początku w misce łyżką, gdy masa jest już zarobiona wyciągam na blat obsypany mąka i zaczynam wyrabianie ciasta. Na początku ciasto jest dość mokre ale pod wpływem wyrabiania i wtłaczania powietrza cisto przestaję się kleić i zaczyna tworzyć ładną masę (wyrabiamy ok 12- 15 min)
- cisto najlepiej się wyrabia tworząc mniej  więcej kule która chwytamy w połowie ciągnąc do siebie po czym nakładamy tył na przód, i kolejny uderzamy masę o blat chwytamy w połowie, ciągniemy, zakładamy. Czynność tą powtarzamy aż ciasto zacznie być sprężyste i się odkleja od ręki i blatu. W ten sposób wtłaczamy mu dużo powietrza (postaram się nakręcić wam filmik aby było łatwiej wyobrazić to sobie)
- tak wyrobione ciasto zostawimy w misce przykrytą ściereczką  na 1 h do wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości)
-
- w tym czasie przygotowujemy sobie nadzienie
- rozgrzewamy patelnie z  odrobina oleju (ja dodaje smakowy dodaje to dodatkowego smaku)
- wrzucamy mięso przyprawiamy i podsmażamy 
- do podsmażonego mięsa wlewam przecier i wrzucam suszone pomidory i duszę tak na małym ogniu do zagęszczenia masy pod koniec wrzucam świeże zioła i jeszcze chwilę duszę 
- mozzarellę kroje w plastry 
- gdy ciasto już podwoi swoją masę wyciągam ją na blat i kilka razy jeszcze wyrobię pozbywając się w ten sposób gazów z ciasta 
- stworze walec ( z połowy ciasta) i kroję go ostrym nożem na kawałki 
- z kawałka tworze mniej więcej koło na które nakładam wystudzone mięso a na mięso układam plaster mozzarelli 
 
- tak przygotowany placek smaruję delikatnie dookoła wodą aby brzegi się skleiły i unoszę brzegi do góry tworząc w ten sposób bułkę, obracam i delikatnie formuję i odkładam na blaszkę wyłożonym papierem do ponownego wyrośnięcia na ok 30 min

- w tym czasie nagrzewam piekarnik na 200 stopni 
- wkładam na ok 16 - 20 min ( wszytko zależy od naszego piekarnika obserwujemy)
- gdy lekko ostygną polewam masełkiem i wcinamy :) Są pyszne na ciepło jak i na zimno
WSKAZÓWKI
- z tej porcji wykorzystałam połowę dało z tego 8 bułek  resztę ciasta wykorzystałam do innych celów 
- zawsze warto zamrozić ciasto i mieć już gotowe , skróci zawsze to czas przygotowania na przyszłość
- gdy robimy placki przygotowując ich do farszu nie róbmy zbyt cienkiego bo pęknie nam podczas pieczenia i zawartość bułki wypłynie
- gdy chcemy bułki drożdżowe odświeżyć polewamy odrobina wody i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na ok 5 min uzyskamy w ten sposób chrupiącą ciepła bułkę







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...