poniedziałek, 25 listopada 2013

Pierniczki katarzynki - domowe

Kto nie kocha katarzynek za ich smak, kształt, który jest niezmienny od lat, prostotę. Pierniczki zaraz po upieczeniu są twarde ale po kilku tygodniach miękną to jedna z kolejnych rzeczy, którą się piecze przed świętami i niecierpliwie potem na nie czeka ...warto. Pamiętam ja je z dzieciństwa a teraz tą tradycję wpajam moim córeczką.



SKŁADNIKI:
- 20 dag miodu
- 1 łyżeczka przypraw korzennych(pisałam o nich tu )
- 1 łyżkę kakao
- 10 dag cukru pudru
- 1 jajko
- 40 dag mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

SPOSÓB WYKONANIA:
- do płynnego miodu dodać przyprawy korzenne, cukier, kakao, jajko potem mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto dość twarde( jeśli ciasto jest za suche i nie chce się łatwo zagnieść, warto dodać 1 lub 2 łyżki kwaśniej śmietany)
- rozwałkować ciasto na grubość 5mm- 1 cm nie cieniej i wykrawać foremką katarzynki.
- posmarować je z wierzchu wodą i piec na natłuszczonej i wysypanej mace blaszce ok 12-15 minut nie spiec bo będą zbyt twarde w tem. 190 stopni.


- schować do suchego pojemnika i czekać aż zmiękną :)
*inspiracje przepisu z "Moje wypieki"
Smacznego



1 komentarz:

  1. Upiekę je dla siebie na imieniny :) dziękuję za przepis :)
    K>

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...