Dziś królową posta jest cudowna słodka pralina "ala ferrero- rocher "
SKŁADNIKI: ( porcja na ok. 35 pralinek)
- orzechy laskowe 100gram
- mleko w proszku - 2 łyżki
- cukier puder - 11 łyżek
- masło - 150 gram
- olejek wanilinowy kilka kropel- olej- 10ml
- kakao ciemne 6 łyżek
- wafle orzechowe 100 gram
- czekolada gorzka lub mleczna(wedle upodobania) 2 tabliczki
SPOSÓB WYKONANIA:
- orzechy laskowe wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni na 5 minut po czym wykładamy je na ściereczkę(ręcznik bawełniany kuchenny) i masujemy, tym sposobem bardzo ładnie odejdzie nam skórka od orzecha
- wybieramy z nich ok 30- 40 orzechów i wrzucamy do blendera do tych orzechów dodajemy 2 łyżki mleka w proszku, 3 łyżki cukru pudru, kilka kropli olejku waniliowego, odrobinę oleju, 50 gram masła i dalej mieszamy w blenderze
- do tej masy dodajemy 3 łyżki cukru pudru 6 łyżek kakao i znowu mieszamy w między czasie dodajemy kolejne 100 gram masła i 5 łyżek cukru pudru
- do tej masy dodajemy pokruszone drobno wafelki mieszamy formujemy kulki i schładzamy ok 1h w lodówce
- praliny trzymamy w chłodnym miejscu lub w lodówce
- jest też to cudowny prezent na święta także serdecznie polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz