Czas przygotowania 40 min porcja na 3-4 osoby
SKŁADNIKI:
- avokado 1szt
- pomarańcza 1szt
- łosoś wędzony (1op łososia norweskiego)
- orzechy w włoskie ok 10szt
- mąka graham 1 szklane
- mąka pszenna 3/4 szklanki
- mleko 1 szklane '
- woda 1/2 szklanki
- jajko 2szt
- sól 1/4 łyżeczki
- cukier brązowy 2 łyżki
- pieprz świeżo zmielony
- oliwa 1 łyżkę
- masło 1/4 kostki
- rozmaryn gałązka
SPOSÓB WYKONANIA:
- mleko, wodę , jajko, łyżkę oliwy wlewam do miski miksera zaczynając mieszać po czym wsypuję mąkę ze szczyptą soli i mieszam do uzyskania gładkiej masy naleśnikowej po czym masie daję odpocząć ok 20 min
- w tym czasie przygotowuję sos oraz masę do naleśnika
- do miski wkładam serek mascarpone, pokrojonego w kostki łososia oraz avokado pieprzę oraz solę do smaku( dodaję więcej pieprzu)
- na suchej patelni prażę orzechy włoskie ok 10 szt po czym kroje je i dodaję do masy mascarpone
- masę wkładam do lodówki aby przeszła smakiem
- rozgrzewam patelnię z cukrem brązowym po karmelizacji cukru dodaję masło i mieszam po czym wciskam sok z wyciśniętej pomarańczy dodaję świeży rozmaryn i odparowuję do zgęstnienia sosu, jeżeli mamy za mało soku z pomarańczy dolewam odrobinę soku pomarańczowego z butelki
- na suchej teflonowej patelni smażę cieniutkie naleśniki
- na naleśnik nakładam masę serową zwijam naleśnik w sakiewkę podaję z sosem pomarańczowo- rozmarynowym
- Sakiewki są pyszne na ciepło jak i na zimno
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz