piątek, 29 lipca 2016

Grillowany ser kozi z płatkami migdałów i jeżynami.

Ser pleśniowy kozi pieczony z płatkami migdałów i świeżymi jeżynami prosto szybko i smaczne coś dla smakoszy sera pleśniowego. Korzystając z dobroci natury, która teraz daję nam pyszne jeżyny dodałam je do przekąski. Chrupiące migdały, słodki z charakterystyczną nutą ser w dodatku ciepły i do tego świeże jeżyny  kwaskowate ... cóż chcieć więcej.



SKŁADNIKI : ( porcja podana na 1 ser pleśniowy kozi)

  • ser pleśniowy kozi 1 szt 
  • płatki migdałów 2 łyżki 
  • masło sklarowane 1 łyżkę 
  • jeżyny garść 
  SPOSÓB WYKONANIA :
- rozgrzewamy piekarnik do 100 stopni bez termoobiegu
- wkładamy nasz ser na blaszce (ja go dodatkowo ułożyłam na papierze do pieczenia, aby łatwiej było mi go potem wyjąć i nie rozwalić go)
- pieczemy go ok 15 minut pilnując, aby nie pękł, gdy dotkniemy po palcem będziemy czuć, że w środku jest miękki, będzie wyglądał jak by był nadmuchany
- gdy już nasz ser dochodzi rozgrzewamy masło jeżeli nie mamy sklarowanego z tradycyjnego masła podczasz roztapiania zdejmiemy śmietanę zapobiegnie to spaleniu masła oraz naszych migdałów
- na rozpuszczone masło dodajemy migdały i je podsmażamy pilnując, aby się nie przypaliły, inaczej będą gorzkie.
- gotowy ser ostrożnie kładziemy na talerzu posypujemy naszymi płatkami z masłem i dodajemy świeże jeżyny
- teraz najlepsze :)
- gdy przetniemy nasz ciepły ser zawartość się wyleje i stworzy nam  naszą całość
 Grillowany ser możemy podawać w wielu wariantach, zapraszam na stronę gdzie znajdziecie wiele inspiracji na smakowite dania z sera koziego. Zdrowe, pyszne, naturalne klik
Smacznego

czwartek, 9 czerwca 2016

Domowe nachos - strefa kibica

Doczekałam się tzn. doczekał się mój M do Euro 2016, a ja no cóż będę przygotowywała przekąski na strefę kibica. Nachosy robi się szybko, możemy smak ich dopasować pod siebie. Łącząc to z naszym ulubionym sosem możemy oglądając w "pełnym spokoju" :))) mecz. Ciekawe ile jestem w stanie przygotować przekąsek na ten miesiąc.


SKŁADNIKI :
  • 120 gram mąki kukurydzianej 
  • 120 gram mąki pszennej tortowej 
  • 120 ml ciepłej wody 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 40 ml oleju rzepakowego 
  • ulubione nasze przyprawy (zioła, papryka, kolendra idt)
 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Wszystkie składniki ze sobą mieszamy, wyrabiamy jednolitą masę. Odstawiamy pod przykryciem na ok. 15-20 minut. Gdy ciasto już sobie odpocznie, rozwałkujemy je na bardzo cienki placek ok.1-2 mm. Aby ciasto nam się nie przyklejało blat posypujemy mąką. Ciasto kroimy na paski następnie na trójkąty, nie muszą być identyczne równe. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni ok. 15 minut. Po wystudzeniu zajadamy z ulubionym naszym sosem lub po prostu chrupiemy same.

Z takiej porcji otrzymamy średnią miseczkę. Drogie Panie a jak Wy spędzie ten miesiąc? :)
Pozdrawiam

czwartek, 2 czerwca 2016

Domowy napój izotoniczny

Napój izotoniczny doskonałe uzupełnienie podczas wysiłku organizmu nie tylko podczas treningu, ale również po przebytej choroby wirusowej. Mając dzieci w przedszkolu czy w szkole nie trzeba tłumaczyć "łańcuszka" zarażania dzieci, co potem  się przenosi na wszystkich domowników. Nie ominęło i to nas a pogoda, jaka obecnie panuje, sprzyja różnorodnym bakterią. Aby jak najszybciej stanąć na nogi, przy tak osłabionym organizmie najlepiej sprawdzą się napoje izotoniczne. Uzupełnią ilość elektrolitów i glukozy w organizmie. W bardzo prosty sposób i niedrogi można taki napój samemu zrobić w domu. Wystarczy nam woda, cytryna, miód i odrobina soli.




SKŁADNIKI :
  • 250 ml wody niegazowanej 
  • sok z połowy cytryny lub 1 limonki 
  • 2 szczypty soli najlepiej himalajskiej lub marskiej 
  • 1 łyżkę miody (używam z mniszka lekarskiego)
  • można dla urozmaicenia smaku dodać listki mięty, melisy 


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : 
Wszystkie składniki ze sobą dokładnie wymieszamy. Gotowe :) W kilka chwil zrobimy coś zdrowego, pysznego i coś, co nam postawi organizm na nogi. O małych kosztach nie wspomnę. Cytrynę również możemy zastąpić pomarańczą czy grejpfrutem.

piątek, 20 maja 2016

Najprostszy bananowy chleb "Banana bread "- przepis

 Dawno na moim blogu nie było przepisu na chleb, dziś będzie to słodka wersja, chleb bananowy. Super sposób na wykorzystanie bananów, które już długo nam leżą. Przepis jest bardzo prosty a chlebek jest mięciutki, lekko wilgotny. Dziś będzie wersja bez dodatków, ale jeśli mamy tylko ochotę możemy dodać do niego nasze ulubione orzechy, owoce suszone. Ja dodaję również cynamon lub ekstrat z wanilii. Moja córka z chęcią zabiera go do szkoły dla siebie i koleżanek.


SKŁADNIKI :(przepis na 1 keksówkę o rozmiarach 11x26)

  •  4 dojrzałe banany 
  • 75 g masła rozpuszczonego 
  • 1 jajko 
  • 0,5 szklanki cukru (jeśli ktoś lubi bardziej słodki może dodać 3/4 szklanki)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu 
  • 1,5 szklanki mąki 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
 Mąkę z sodą przesiewamy. Rozpuszczamy masło, obrane banany zgniatamy widelcem. Masło, rozmącone jajko, cukier, banany mieszamy ze sobą, dodajemy przesianą mąkę, cynamon,  łączymy do jednolitej masy. Całość dodajemy do przygotowanej foremki.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 45 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy po tym czasie jest suchy. Jeśli nie dopiekamy jeszcze chwilkę. Aby uniknąć zakalca, wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową.

Przepis jest bardzo prosty, może i nie jest to nic odkrywczego, ale jest pyszny i dzieci go uwielbiają.
W naszym domu bardzo szybko również znika chleb cynamonowy klik
Smacznego

środa, 27 kwietnia 2016

Szparagi na maśle z jajkiem, pomidorem, świeżą kolendrą oraz aromatycznym tostem z pastą pomidorową, tymiankiem.


Szparagi sezon już rozpoczął się na dobre. Można podawać je w wielu odsłonach. Smażone na maśle są delikatne, aksamitne, lekko chrupiące. Połączone z jajkiem smakują wybornie. Kolejną ich cechą jest to, że czas przygotowania jest bardzo krótki. Zapraszam na historię śniadania z ich udziałem.



SKŁADNIKI : (porcja na 2 osoby)
  •  szparagi ilość wedle uznania 
  • jajko 2 szt 
  • 2 łyżki octu 
  • pomidorki koktajlowe 
  • 1 ząbek czosnku 
  • masło 2 łyżki 
  • chleb 3-4 kromki 
  • 2 łyżki pasty pomidorowej 
  • świeży tymianek 
  • kolendra świeża  wedle uznania 
  • sól, świeżo zmielony pieprz wedle uznania 
 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kawałki chleba smarujemy pastą pomidorową, posypujemy  świeżym tymiankiem. Pieczemy do chrupkości. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Rozgrzewamy patelnie z masłem, dodajemy pocięty na drobno czosnek, dodajemy szparagi, smażymy ok.  2-3 minuty, po czym dodajemy pomidorki. Całość smażymy ok. 5-7 minut do miękkości szparagów. W czasie smażenia szparagów zagotujemy wodę 1 litr wody, 2 łyżki octu. Gdy się gotuje, łyżką robimy wir i w to wlewamy nasze jajko, które wcześniej wybiliśmy do szklanki. Zmniejszamy płomień pod woda i gotujemy ok. 3-4 minuty, po czym delikatnie wyciągamy łyżką cedzakową.  Gotowe szparagi, pomidorki, jajko posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, kolendrą. Całość podajemy z tostami.

Kilka prostych składników do tego aromatyczne świeże zioła, gorąca ulubiona kawa i tak zaczynamy kolejny fascynujący dzień naszego życia.
Smacznego.

piątek, 8 kwietnia 2016

Kurczak po włosku - przepis.


Dziś coś mięsnego, moja wersja włoskiego kurczaka. Słodkie pomidory, ciągnąca się mozzarella, pełen aromatu sos, soczyste mięso z kurczaka. Do tego lampkę czerwonego wina, które dopełni całość dania. Nic ująć nic dodać tylko gotować . :)



SKŁADNIKI :                                                                  
                                                                           

  • pałki z kurczaka                       
  • 2 kule mozzarella 
  • sól 
  • sok z 1 cytryny 
  • szpinak 3 garście lub mrożony 4 baryłki  
  • gałązkę pomidorów koktajlowych
sos  
  • 1 dużą marchew 
  • 1 korzeń pietruszki 
  • 1 cebule średnią 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2-3 łyżki oleju 
  • 0,5 szklanki wina czerwonego 
  • słodka papryka do smaku 
  • pieprz cayenne do smaku 
  • sól do smaku 
  • 1 puszkę pomidorów krojonych
 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
 Pałki myjemy, osuszamy. Doprawiamy solą oraz skraplamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na ok. 30 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Rozgrzewamy patelnie z 2 łyżkami oleju. Dodajemy pocięty w kostkę czosnek, cebulę, marchew, korzeń pietruszki. Podsmażamy, dodajemy pół szklanki wina (użyłam półwytrawnego), chwilę podsmażamy, wino odparowujemy. Dorzucamy pomidory z puszki, doprawiamy, dolewamy ok.szklankę wody. Około 5-10 minut dusimy, po czym całość miksujemy na gładką masę.
Pałki z kurczaka posypujemy mąką i obsmażamy na rozgrzanej patelni z każdej strony. Podsmażone wkładamy do brytfanki, zalewamy sosem, dusimy na wolnych ogniu do miękkości mięsa. Do tak przygotowanego kurczaka dodajemy w plastrach ser mozzarella, szpinak oraz pomidorki koktajlowe. Całość zapiekamy bez przykrycia w piekarniku ok. 15 minut w 180 stopniach. Ser pięknie się rozpuści, skórka zrobi się chrupiąca, a szpinak pięknie nam połączy się z całością.


Jest to moja wersja kurczaka po włosku. Najczęściej zjadamy go z kawałkiem chleba.



Jaką wersję kurczaka najbardziej lubicie?
Smacznego!

wtorek, 5 kwietnia 2016

Pappardelle z marchwi z czarną oliwką, słonecznikiem , tymiankiem.

Czasem mamy ochotę na coś innego, coś prostego w wykonaniu. W mojej lodówce zawsze jest marchewka. Dodając do marchwi świeżego tymianku, a jej  słodkawy posmak przełamiemy ostrym chili lub pieprzem cayenne, uzyskamy nową odsłonę "zwykłej" marchwi. W kilka chwil jesteśmy w stanie wyczarować sobie coś pysznego, zdrowego. Jako dodatki dodaję ziarna słonecznika, oliwki, aby jeszcze bardziej podkręcić smak. Zapraszam was do mojej marchewkowej opowieści.



SKŁADNIKI : (porcja na 1 osobę )

  • 2 duże marchwie 
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku 
  • łyżkę ziaren słonecznika 
  • 2 gałązki świeżego tymianku 
  • szczypta cukru 
  • szczypta soli 
  • pieprz cayenne do smaku 
  • oliwki czarne 3-4 
  • sok z cytryny do smaku 
 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
 Marchew obieramy, suszymy. Obieraczką  do warzyw wycinamy nasze pappardelle. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany drobno czosnek, marchew, doprawiamy. Marchewka ma być lekko al dente. Gotową marchew podajemy ze słonecznikiem, oliwkami, skraplamy sokiem z cytryny.

Niby nic, niby tylko marchewka a jak bogata w smaku i formie. Jeśli komuś by brakowało mięsa, świetnie komponuję się marchewkowe pappardelle z rybą np. łososiem.
Smacznego

piątek, 1 kwietnia 2016

Omlet z pomidorkami, marchwią, awokado oraz czarnuszką.

Śniadanie to powstało dla bliskiej dla mnie osoby. Katarzyna  o niej tu mowa. Artystyczna dusza, pełna koloru, wiedzy, mądrości. Pozytywną energią wypełnia całą przestrzeń pomieszczenia w której się znajduję. Pamiętam dzień w którym się poznaliśmy, weszła uśmiechnięta i na przywitanie wręczyła każdej z nas piękną czerwoną różę. Długo ze mną ta róża była. Kasiu śniadanie jest dla Ciebie. Smacznego :)


SKŁADNIKI :
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki mleka 
  • kilka plastrów dojrzałego awokado 
  • kilka wstążek  marchwi świeżej
  • małą gałązkę pomidorków koktajlowych 
  • sól 
  • świeży pieprz 
  • czarnuszkę wedle uznania 
  • 1 łyżkę masła plus do podpieczenia pomidorków
  • szczypiorek  


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : 
Do miski rozbijamy jajka, dodajemy mleko, szczyptę soli, wszytko dokładnie rozmieszamy trzepaczką. Rozgrzewamy patelnię z masłem, wlewamy masę jajeczną. Nie mieszamy, gdy jajka nam się ładnie zetną, delikatnie przewracamy na drugą stronę na małą chwilkę. Zdejmujemy omlet i na tej samej patelni po dodaniu masła podsmażamy pomidorki. Po obraniu marchwi odcinamy kilka wstążek, bardzo prosto robi się to obieraczką. Gotowy omlet łączymy z pomidorkami, plastrami awokado, wstążkami marchwi, czarnuszką, szczypiorkiem. Całość doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. 

Proste a zarazem wielobarwne, zdrowe, smaczne śniadanie. 
Smacznego

poniedziałek, 21 marca 2016

Zielono mi czyli szpinakowe pappardelle z sosem z awokado, roszponką i jajkiem.

Wczoraj był pierwszy dzień wiosny, za oknami nieśmiało pojawia się słońce, a mi się już chce tak zielonego koloru dookoła. Upragnioną zieleń wyczarowałam sobie na talerzu. Szpinakowy makaron pappardelle, pyszne dojrzałe awokado, roszponka,  nuta cytryny a do tego pięknie żółte jajko. Robi się to bardzo szybko. Oto mój sposób przywoływania wiosny. :)


SKŁADNIKI :
  •  makaron pappardelle ze szpinakiem ok 100 gr. na osobę
  • 1 awokado 
  • sok z cytryny 
  • sól, pieprz do smaku 
  • 1 mały ząbek czosnku 
  • garść roszponki 
  • starty ser parmezan wedle uznania 
  • 1 jajko 
 SPOSÓB WYKONANIA :
Makaron gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu. Dojrzałe awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę oraz miąższ. Awokado po wyjęciu skropimy cytryną, aby nie ściemniało, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, drobno posiekanym czosnkiem. Całość miksujemy.  Gotowy makaron łączymy z sosem, roszponką oraz jajkiem. Całość doprawiamy pieprzem oraz skraplamy sokiem z cytryny. Posypujemy startym parmezanem. Gotowe.

 Proste smaczne danie, mnóstwo energii, witamin. A jakie są Wasze sposoby na przywołanie wiosny ?
Uściski
Basia

piątek, 18 marca 2016

Zupka warzywna z kurczakiem, tymiankiem - od 10 miesiąca

Dziś przepis dla  niemowląt. Pamiętam jak sama,  zastanawiałam się,  co ja mam podać mojemu maluszkowi. Przepisy na dania dla niemowląt  rządzą się swoimi prawami, nie używamy soli, ale co nie oznacza, że nie możemy ich doprawić. Od dziesiątego miesiąca spokojnie możemy podać takie zioła jak  tymianek, oregano, bazylię, estragon. Danie dla niemowlaka musi być z najlepszych produktów, a łącząc ze sobą odpowiednio składniki uczymy go poznawać nowe smaki, różnorodności konsystencji  przez co nabiera dobrych, zdrowych nawyków pokarmowych.



SKŁADNIKI :
  • różyczki brokuły 4 szt 
  • marchew 2 średnie 
  • korzeń pietruszki  1 mały 
  • 2 małe ziemniaczki 
  • świeży tymianek 2 szczypty 
  • kawałeczek piersi z kurczaka 
  • łyżeczkę oleju rzepakowego 
 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
 Piersi z kurczaka kroimy w kawałeczki, gotujemy w osobnym garnku do miękkości. Warzywa myjemy, starannie obieramy, kroimy na kawałeczki. Warzywa zalewamy wodą, dodajemy tymianek. Gotujemy do miękkości. Do ugotowanych warzyw dodajemy kawałki kurczaka oraz łyżeczkę oleju. Olej pozwoli na lepsze przyswajanie witamin, jest również dla takiego maluszka bardzo zdrowy. Całość miksujemy, ale nie na całkowitą papkę, dobrze jest zostawić mniej rozdrobioną strukturę, aby nasz maluszek wyrabiał sobie nawyk gryzienia. Warto też do zupki dodać  kleiku kukurydzanego np. Nestle, będzie bardziej kremowa i całość pięknie nam się połączy. Kaszka taka może nam zastąpić w zupce np. ziemniaki.
Moje dziewczynki uwielbiały takie zupki, moja Gabi uwielbia warzywa i chętnie zjada do teraz.
Uściski

poniedziałek, 7 marca 2016

Płatki owsiane moczone w pomarańczy z bananem, orzechami, cynamonem z nutą cytryny.

Jestem taką osobą, która bez siadania nie wychodzi z domu. Lubię zamiast tradycyjnej kanapki, zjeść coś innego, a jeśli przygotowanie zajmuję mało czasu to jeszcze lepiej. Płatki owsiane, orzechy, rodzynki, banan, mnóstwo energii, która jest, stopniowo uwalnia podczas rozpoczynającego się dnia.


SKŁADNIKI :
  • płatki owsiane górskie (niecała szklanka)
  • sok z 1 pomarańczy 
  • garść orzechów włoskich 
  • łyżkę rodzynek 
  • banan 1 szt 
  • 1 łyżeczkę soku z cytryny 
  • cynamon 

SPOSÓB WYKONANIA :
 Płatki owsiane zalewamy wieczorem sokiem z pomarańczy. Banana miksujemy, (zgniatamy) wraz  z sokiem z cytryny. Nakładamy nasze płatki, banana, ulubione orzechy, rodzynki. Całość posypujemy cynamonem. Szybko, smacznie i bardzo odżywcze.



Zmiękczone płatki owsiane,będą lżej strawne a smak pomarańczy dodatkowo pobudzi nasze kubki smakowe. Jakie są wasze ulubione kombinacje śniadaniowe?
Uściski
Basia

środa, 2 marca 2016

Czarny makaron fettuccine z soczewicą, pomidorami, mozzarellą i świeżym tymiankiem


Dziś, moja propozycja, podania soczewicy. Jak wiadomo, uwielbiam makarony, więc połączyłam składniki tak, aby stworzyć sos pełen aromatu, a jednym ze składników jest soczewica czerwona. Połączona jest z pomidorami, więc łatwo ją "przemycić" dzieciom.  Zdrowe, kolorowe, różne konsystencje składników, różne smaki, cóż chcieć więcej.


SKŁADNIKI :
  • czarny makaron ok 100 g na osobę (równie dobrze może być inny)
  • 2 puszki pomidorów 
  • ok 5-8 szt suszonych pomidorów plus zalewa z nich 
  • nać selera (2 łodygi)
  • 1 małą cebulę 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 większą marchew 
  • czerwoną soczewicę pół szklanki
  • sól, pieprz do smaku 
  • świeży tymianek  2 gałązki 
  • mozzarella 1 kulkę 
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
 Soczewicę gotujemy ok. 7 minut w osolonej wodzie. Marchew, cebulę, czosnek kroimy w drobną kostkę, seler w cienkie paski. Suszone pomidory na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy patelnie wraz z zalewą z suszonych pomidorów ok. 5 łyżek, do tego dodajemy cebulę, czosnek podsmażamy, marchew, seler naciowy. Chwilę dusimy, dodajemy kawałki suszonych pomidorów oraz pomidory z puszki. Całość dusimy do miękkości. Zalewa z suszonych pomidorów jest bogata w smaku, jeśli nam brakuję, soli, pieprzu doprawmy. Ugotowaną soczewicę dodajemy do reszty, mieszamy i jeszcze chwilę dusimy. Gdy wszystkie smaki się już nam ładnie połączą, gotujemy makaron wedle opisu na opakowaniu. Gotowy makaron podajemy z sosem, pokruszoną mozzarellą i świeżym tymiankiem, co dodatkowo podkręci smak całości (polecam świeży tymianek).

W ten sposób przemycam dzieciom soczewicę :) Mamy tu wiele bogatych w smaku składników a w całości tworzą coś wyjątkowego.
A w jaki sposób Wy lubicie zajadać soczewicę ?
Uściski
Basia

wtorek, 23 lutego 2016

Sok marchwiowo, bananowo - grejpfrutowy z ziarnem lnu

Urlop się skończył, choroby wciąż nie odpuszczają, więc trzeba się wspomóc czymś bardzo zdrowym co da nam "kopa" energetycznego, witaminowego. Soki chyba są jednym z prostszych rzeczy do zrobienia. Wystarczy obrać i wycisnąć. Aby witaminy takie jak A  D E K były przyswajalne przez nasz organizm, potrzebują tłuszczu. Ja dodaję łyżeczkę oleju kokosowego, jest bardzo wartościowym składnikiem całej mikstury. Dziś połączyłam jabłko, banana, grejpfruta,marchew. Dodałam łyżkę mielonego lnu do odbudowania flory bakteryjnej i osłony jelit oraz oleju kokosowego do przyswojenia witamin .
SKŁADNIKI : składniki na 3-4 szklanki
  • marchew 3szt większe 
  • jabłko 4 szt 
  • banan 1 szt 
  • grejpfrut połowę 
  • siemię lniane mielone 1 dużą łyżkę 
  • 1 łyżeczkę oleju kokosowego 
SPOSÓB WYKONANIA:
Marchew, jabłko, banan, grejpfrut obieramy. Przeciskamy wszystko przez wyciskarkę oprócz banana. Gdy mamy już cały sok wyciśnięty dodajemy banana, siemię, olej i całość miksujemy na jednolitą konsystencję. Sok jest pożywny i jest cudowny na pierwsze lub drugie śniadanie.
Polecam również sok z buraków klik

 Sok pomidorowy klik

A jakie są wasze ulubione połączenia warzywno- owocowe? 
Uściski 

poniedziałek, 8 lutego 2016

Makaron z cukinii z granatem, rukolą, słonecznikiem.

Okres chorób nie ominął i nas. Powoli już dochodzimy do zdrowia,trzeba organizm wspomóc witaminami. Makaron z cukinii z granatem, rukolą, słonecznikiem, świetnie postawi nasz na nogi. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, a co też ważne składniki są dostępne w sklepie "za rogiem".


SKŁADNIKI:
  • cukinia 1 szt 
  • rukola garść 
  • ziarna granatu 
  • ziarna słonecznika 3 łyżki 
  • feta pół kostki 
  • 3-4 łyżki oleju 
  • sól do smaku 
  • łyżeczkę miodu 
  • sos z cytryny do smaku 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Cukinie myjemy, tniemy ją na temperówce, przez co uzyskamy makaron. Jeśli tego nie posiadamy, możemy ją pociąć na paseczki nożem. Cukinie łączymy z granatem, rukolą, ziarnami słonecznika, kostkami fety. Z oliwy, miodu, cytryny, soli  robimy dresing, którym polejemy i wymieszamy nasze makaronowe szaleństwo. 


Łatwe, kolorowe, pełne bomby witaminowej danie. Teraz mam nadzieję, że wszelkie choroby, będą nas szerokim łukiem omijały.
Uściski

wtorek, 2 lutego 2016

Fasolka po bretońsku




SKŁADNIKI :
  • fasola jaś ok.300 g 
  • ok.700 g  laski kiełbasy zwyczajnej (naszej ulubionej, toruńskiej, śląską lub innej)
  • 1 dużą cebulę 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 puszki pomidorów krojonych 
  • 2-3  łyżki smalcu 
  • świeży tymianek 3-4 gałązki 
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku 
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki 
  • pół łyżeczki kurkumy (można pominąć)
  • liść laurowy 3 szt 
  • ziele angielskie 4-6 szt 
 SPOSÓB WYKONANIA :
Fasolkę moczymy, najlepiej na całą noc. Fasolkę wraz z wodą wlewamy do garnka, dodajemy liść laurowy, resztę przypraw oraz pomidory z puszki. Gotujemy do miękkości fasolki (uważamy, aby fasolka była cały czas przykryta wodą i się nie przypaliła) Na patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną kiełbaskę. Podsmażamy, dodajemy ją do naszej fasolki.
Całość dusimy do połączenia się smaków, w razie potrzeby doprawimy.

Najczęściej fasolkę podaję z kawałkiem chleba. Moczenie fasoli przez noc i dodanie ziół do potrawy, spowoduję, że danie będzie lżej strawne. Zapewne w wielu domach fasolka gości na stole. Każdy ma na nią swój sposób, aby była jak najsmaczniejsza. Nie jest to żadne danie odkrywcze, ale jakie pyszne. A jakie Wy macie sposoby na pyszną fasolkę po bretońsku?
Smacznego

sobota, 23 stycznia 2016

Ratatuja na "szybko" z naturalnym ryżem

Za oknem kolejny biały dzień, a mi się chcę już wiosny, koloru. Nie uczynię jak za oknem, ale mogę stworzyć na talerzu. Moją propozycją na barwne danie to ratatuja. Wersja na "szybko" zajmie nam ok. 30 minut. Wystarczy pokroić składniki, doprawić i podsmażyć. Ja najczęściej podaję ja z ryżem lub makaronem. Jeśli same warzywa wam nie wystarczą i lubicie mięso tak jak mój M, można podsmażyć piersi z kurczaka i je razem z ratatują podać.


SKŁADNIKI :
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 żółta papryka 
  • 1 cebula 
  • 1 mała cukinia 
  • ok 10 plasterków  suszonych pomidorów 
  • 1 puszkę krojonych pomidorów
  • tymianek 3- 4 gałązki 
  • natkę pietruszki 
  • sól, świeżo zmielony pieprz 
  • tabasko kilka kropel do smaku 
  • sok z cytryny do smaku 
  • oliwa 3-4 łyżki 
 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
  Paprykę, cukinie myjemy, osuszamy. Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę, cukinię w talarki, cebulę w drobną kostkę tak samo suszone pomidory. Cebulę, tymianek podsmażamy na patelni, tak aby nie zarumieniały. Dodajemy warzywa, chwilę podsmażamy, dorzucamy pomidory z puszki wraz z całym sokiem. Dusimy do miękkości lub tak jak ja lubię, gdy warzywa są lekko al dente. Całości doprawiamy, posypujemy świeżą natką pietruszki. Podajemy z ryżem lub makaronem.

Co lubię w takich daniach, szybkość wykonania, mnóstwo koloru, różnorodność faktur poszczególnych składników. A Wy pod jaką postacią najlepiej lubicie zajadać ratatuję
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...