SKŁADNIKI : ( na ok 16 pierożków)
ciasto
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 kostki schłodzonego masła
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka wody zimnej
- szczypta soli
- pół piersi z kurczaka
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- tymianek 1 -2 gałązki
- sos z cytryny ok 1 małą łyżeczkę
- 3 plastry sera żółtego
- tłuszcz lub papier do pieczenia do blachy
- ulubiony sos (np. keczup, koperkowy lub po prostu śmietanę gęstą)
- 1 jajko +1 łyżka mąki
Mąkę przesiać na stolnice, dodać szczyptę soli, posiekane masło, śmietanę, wodę. Szybko zagnieść ciasto, zwinąć je w folię, włożyć na ok 30 minut do lodówki.
Piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić skropić cytryną. Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oleju podsmażyć piersi, po czym dodać tymianek. Ser pokroić w drobną kostkę. Gdy podsmażone piersi przestygną, mieszamy do z serem oraz jeśli lubimy więcej tymianku, możemy do jeszcze dodać. Schłodzone ciasto rozwałkujemy na ok 3-4 mm. Wycinamy szklanką kółka, nałożyć na nie 1 łyżeczkę farszu i zlepiamy pierożki. Układamy je na blaszce i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Jeśli nasze pierożki nam trochę popękały, nie ma się czym przejmować, z 1 jajka i 1 łyżki mąki robimy zawiesinę. Smarujemy ją pierożki, nada im to złotego koloru, oraz poskleja niedoskonałości. Pieczemy ok 15 minut do uzyskania złotego koloru.
Zajadamy je na ciepło lub zimno z naszym ulubionym sosem lub kwaśną śmietaną.
Polecam domowy sos chili klik
Smacznego
Basia