SKŁADNIKI :
- 0,5 l wody
- ok. 15g płatków chili
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki cukru
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 1 płaską łyżkę mąki ziemniaczanej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Wszystkie składniki oprócz mąki ziemniaczanej ze sobą wymieszać, zagotować ok 5 minut, po tym czasie sos zagęścić mąką ziemniaczanką rozrobioną z zimną wodą (ok 1/3 szklanki) chwilkę pogotować ok 1 minuty, gotowe. Bardzo szybko się go robi, można go długo przechowywać w lodówce. Składniki, z których się składa same w sobie są konserwantami.
Sos ten jest też bardzo dobrą bazą do dipów. Sezon grillowy się zaczął, więc szaleństwa czas zacząć. Wkrótce przepis na dip, gdzie bazą będzie słodki sos chili .
Basia
Czy ten sos smakuje podobnie jak te ze sklepu?
OdpowiedzUsuńOczywiście, ale nie ma chemii i konserwantów, sami możemy sobie dozować ilość czosnku, cukru. Polecam! Pozdrawiam
UsuńUwielbiam ten sklepowy słodki sos chilli, na pewno wypróbuję przepis! :)
UsuńA jeszcze ma pytanie gdzie można kupić takie płatki chilli?
Usuń