Przyrządzenie ciasta trwa 30 minut więc w 45 minut mamy swoją domową wyjątkową pizze
SKŁADNIKI : z tego da 2 duże okrągłe pizze
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- 0,5 kostki drożdży świeżych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oliwy
- 20 dag masła
- 20 mąki
- mleko ok 200 ml (w razie gdy będzie za mocno gęsty dolejemy)
- gałka muszkatałowa
- sól, i świeżo zmielony pieprz do smaku
- szparagi
- młode listki groszku cukrowego(można zastąpić naszymi ulubionymi np. rukolą itd)
- feta 1 kostkę
- do miski wrzucamy rozkruszone drożdże, wlewamy wodę letnią i dodajemy łyżkę cukru. Mieszamy odstawiamy na 5 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy resztę składników i wyrabiamy na jednolitą masę. Jeżeli by ciasto nam się za mocno kleiło dosypujemy odrobinę mąki . Odstawiamy na 30 minut przykryte ściereczką.
- w tym czasie przygotowujemy dodatki
- szparagi myjemy odcinamy twarde końcówki i jeżeli szparagi są duże i mają twardą skórkę to obieramy ją.
- nastawiamy wodę osoloną z odrobiną cukru i obgotujemy szparagi ok 3-4 minuty po czym przelewamy je zimną wodą.
- na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąki po czym dolewamy mleko cały czas mieszając, aby stworzyć jednolity sos
- doprawiamy go solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz gałka muszkatołową odstawiamy
- świeże listki groszku myjemy i osuszamy
- gdy ciasto jest już wyrośnięte odgazowujemy uderzając pięścią w ciasto, dzielimy na pół i formujemy dwa okrągłe cienkie pizze (równie dobrze można ciasto wyłożyć na blachę dużą od piekarnika)
- nakładamy nasz sos nie musi być od idealnie wszędzie rozprowadzony (takie jej urok :))
- nakładamy nasze szparagi i pocięte w kostkę ser feta
- wkładamy do nagrzanego piekarnika do 240 stopni i pieczemy ok 15 minut (zależy to od naszych piekarników)
- po upieczeniu dodajemy listki groszku i posypujemy wszystko świeżo zmielonym pieprzem
Gotowe szybko, smacznie i zielono :)
Smacznego