SKŁADNIKI :
- ok. 3,5 kg startych buraczków
- 5 łyżeczek soli
- 6 łyżeczek cukru
- 80 ml octu (możemy zastąpić sokiem z cytryny)
SPOSÓB WYKONANIA :
Buraki myjemy, odcinamy zbędne liście, korzenie. Gotujemy do miękkości, wystudzone obieramy. Starte buraki (ja ścieram na grubych oczkach, ale równie dobrze mogą być starte na drobnych) Tak przygotowane buraczki doprawiamy, najlepiej dodać część przypraw, dokładnie wymieszać i w razie potrzeby doprawić pod swoje kubki smakowe. Tak jak wcześniej pisałam dużo zależy od odmiany buraka. Do wymytych, wyparzonych słoików (wyparzam w piekarniku ok 10-15 minut w 100 stopniach na termoobiegu) wkładamy nasze buraczki, zakręcamy suchą nakrętką. Pasteryzujemy 20 minut od zagotowania. Na dno garnka wkładam ręcznik kuchenny, aby słoiki podczas pasteryzacji nie popękały. Lepiej zagotowywać mniej słoików niż nasza cała partię od razu na ścisk, co może spowodować pęknięcie. Po pasteryzacji odwracam je do góry nogami, zawijam w ręcznik i tak pozostawiam do całkowitego ostygnięcia. Gotowe :)
Przepis na buraczki w zalewie octowej klik
pyszny przepis :)
OdpowiedzUsuńZimą smakują wspaniale :-)
OdpowiedzUsuń