SKŁADNIKI : porcja sosu na ok 2-3 osoby
- makaron kolorowy (może być też tradycyjny)ok 100 g na osobę
- grzyby suszone ok 20 szt
- 1 małą cebule
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżkę mąki
- 2 łyżki masła
- sól do smaku
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- 1 łyżkę śmietany gęstej
- świeży tymianek 2 gałązki
- 3-4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Grzyby suszone gotujemy ok. 10-15 minut w wodzie. Nastawiamy osoloną wodę do makaronu i wedle naszych upodobań gotujemy makaron, według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pociętą w kostkę cebulę oraz czosnek. Chwilę szklimy na patelni, po czym dodajemy świeży tymianek, mieszamy, do tego dodajemy pocięte w paski grzyby. Całość chwilę przesmażamy, gdy smaki nam się połączyły, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, całość zalewamy wywarem z grzybów, cały czas mieszając, tworząc jednolitą całość. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem.
Gdy sos nam się ładnie cały połączył w smaku oraz konsystencji, dodajemy łyżkę gęstej śmietany, rozprowadzamy ją po sosie. Tak przygotowany sos podajemy z ugotowanym makaronem, posypujemy świeżą zieloną pietruszką, zajadamy. :)
Kilka chwil i pełne aromatu, koloru danie jest gotowe.
Polecam również risotto z grzybami leśnymi klik
Smacznego
Pychotne! Mam nadzieję, że mąż coś dzisiaj upoluje, to znaczy nazbiera na jutrzejszy obiad....
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAleż pychota! Najlepsze są potrawy wykonane z użyciem własnych zbiorów :)
OdpowiedzUsuńczy mozna uzyc pieprzu pomielonego wczesniej?
OdpowiedzUsuńPewnie że tak, pozdrawiam. Smacznego życzę :)
Usuń