czwartek, 22 października 2015

Makaron z sosem z leśnych suszonych grzybów - przepis

Dawno u mnie nie było żadnego makaronu, już nadrabiam. Mamy teraz jesień, pełną koloru, gdy zobaczyłam w sklepie kolorowy makaron, a do tego w barwach jesieni, nie mogłam się oprzeć, aby połączyć go  z sosem z suszonych leśnych grzybów. Kolorowo, aromatycznie, smacznie a do tego bardzo szybko się to robi.

SKŁADNIKI :  porcja sosu na ok 2-3 osoby

  • makaron kolorowy (może być też tradycyjny)ok 100 g na osobę 
  • grzyby suszone ok 20 szt 
  • 1 małą cebule 
  • 1 duży ząbek czosnku 
  • 1 łyżkę mąki 
  • 2 łyżki masła
  • sól do smaku 
  • świeżo zmielony pieprz do smaku 
  • 1 łyżkę śmietany gęstej 
  • świeży tymianek 2 gałązki 
  • 3-4 łyżki pokrojonej natki pietruszki 

 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Grzyby suszone gotujemy ok. 10-15 minut w wodzie. Nastawiamy osoloną wodę do makaronu i wedle naszych upodobań gotujemy makaron, według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pociętą w kostkę cebulę oraz czosnek. Chwilę szklimy na patelni, po czym dodajemy świeży tymianek, mieszamy, do tego dodajemy pocięte w paski grzyby. Całość chwilę przesmażamy, gdy smaki nam się połączyły, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, całość zalewamy wywarem z grzybów, cały czas mieszając, tworząc jednolitą całość. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem.
Gdy sos nam się ładnie cały połączył w smaku oraz konsystencji, dodajemy łyżkę gęstej śmietany, rozprowadzamy ją po sosie. Tak przygotowany sos podajemy z ugotowanym makaronem, posypujemy świeżą zieloną pietruszką, zajadamy. :)

Kilka chwil i pełne aromatu, koloru danie jest gotowe.
Polecam również risotto z grzybami leśnymi klik
Smacznego

5 komentarzy:

  1. Pychotne! Mam nadzieję, że mąż coś dzisiaj upoluje, to znaczy nazbiera na jutrzejszy obiad....

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ pychota! Najlepsze są potrawy wykonane z użyciem własnych zbiorów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. czy mozna uzyc pieprzu pomielonego wczesniej?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...