SKŁADNIKI :
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 cebula
- 1 mała cukinia
- ok 10 plasterków suszonych pomidorów
- 1 puszkę krojonych pomidorów
- tymianek 3- 4 gałązki
- natkę pietruszki
- sól, świeżo zmielony pieprz
- tabasko kilka kropel do smaku
- sok z cytryny do smaku
- oliwa 3-4 łyżki
Paprykę, cukinie myjemy, osuszamy. Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę, cukinię w talarki, cebulę w drobną kostkę tak samo suszone pomidory. Cebulę, tymianek podsmażamy na patelni, tak aby nie zarumieniały. Dodajemy warzywa, chwilę podsmażamy, dorzucamy pomidory z puszki wraz z całym sokiem. Dusimy do miękkości lub tak jak ja lubię, gdy warzywa są lekko al dente. Całości doprawiamy, posypujemy świeżą natką pietruszki. Podajemy z ryżem lub makaronem.
Co lubię w takich daniach, szybkość wykonania, mnóstwo koloru, różnorodność faktur poszczególnych składników. A Wy pod jaką postacią najlepiej lubicie zajadać ratatuję