SKŁADNIKI :
- 40 dag ugotowanych ziemniaków
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- gałka muszkatołowa
- olej do smażenia
- 5 dag suszonych grzybów
- 1 mała cebula
- 1/2 szklanki śmietanki 18%
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- natka pietruszki
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Ziemniaki ugotować (lub wykorzystać z obiadu) zemleć lub przecisnąć przez praskę, dodać jajka, mleko i mąkę. Składniki zmiksować, w razie potrzeby dodając nieco mąki lub mleka(ciasto powinno być nieco gęstsze od naleśnikowego). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażyć małe placki z obu stron na złoty kolor.
sos
Grzyby suszone ugotować w 2 szklankach wody z odrobiną soli (ok pół łyżeczki do miękkości) Wywar odcedzić, grzyby większe pokroić w paseczki. Cebulę obrać, posiekać podsmażyć na maśle, wsypać mąkę, zasmażyć. Zasmażkę rozprowadzić wywarem z grzybów, energicznie mieszając. Zagotować, dodać grzyby i śmietankę, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, posypać natką pietruszki. Podawać polane sosem grzybowym.
Kremowy aromatyczny sos grzybowy do tego delikatne, a zarazem konkretne placuszki, wszystko obsypane świeżą natką pietruszki ....czego chcieć więcej :)
Takie widoki w naszych lasach możemy spotkać.
Smacznego