- mięso wieprzowe (wykorzystałam łopatkę bez kości ) ok 800 gram
- papryka czerwona 1 szt
- czosnek 3 ząbki
- cebulka 3 szt małe
- dynia (połowa z mniejszej po oczyszczeniu)
- rozmaryn 2 gałązki
- tymianek 4 gałązki
- sól, pieprz, paprykę słodką, ostrą (wedle uznania)
- oliwę 2-3 łyżki
- olej 2 łyżki do posmażenia
SPOSÓB WYKONANIA :
- mięso myjemy, osuszamy, wykrawamy zbędne błony i kroimy w kostkę (ja kroję w mniejszą kostkę )
- doprawiamy naszymi przyprawami, i krótko z każdej strony obsmażamy na patelni do lekkiego zbrązowienia i zamknięcia por.
- tak gotowe mięso przekładam do naczynia żaroodpornego (równie dobrze może być to garnek, który można włożyć do piekarnika)
- obieramy i oczyszczamy dynię którą kroimy w kostkę większą tak samo postępujemy z papryką. Wkładam dynię i paprykę do miseczki dodaję oliwę posypuję ją ziołami świeżymi takimi jak rozmaryn i tymianek lekko solę i wymieszam, tak przygotowane dodaję do naszego mięsa.
- dokładam obrane cebulki, czosnek
- na naszą patelnie na której opiekaliśmy mięso dolewam wodę dokładnie wymieszam z tłuszczem i całość zalewam nasze mięso z warzywami.
- do nagrzanego piekarnika do 190 stopni wkładam naczynie i piekę ok 1 godziny
co jakiś czas zaglądam i przykrywam folią aluminiową, aby warzywa nam się nie spaliły
- długość pieczenia zależy także od naszego piekarnika i rodzaju mięsa , trzeba spróbować mięsa czy jest już miękkie i takie nam odpowiada.
Najczęściej taki gulasz podaję z kaszą lub można po prostu zjeść z kromką chleba :))
Danie kolorowe pełne smaków i aromatu. Dynia pieczona z ziołami w oliwie ...pycha!
Smacznego!