Resztę historii pewnej fasolowej opowiem przepisem i zdjęciem.
SKŁADNIKI :
- fasola jaś 1 szklankę (najlepiej zamoczyć na noc)
- marchew 2- 3 szt
- 1 korzeń pietruszki
- pół selera
- 1 por
- ziemniaki (wedle upodobań gęstości zupy)
- ok 40 dag łopatki bez kości (lub kości na zupę)
- 2 łyżki octu (do smaku)
- 1 łyżkę cukru (do smaku)
- śmietanę słodką 18 % ok 1/4 szklanki
- sól, pieprz do smaku
Fasolę moczymy na noc we wodzie, skróci, to znacznie czas gotowania. Namoczoną fasolę, umyte mięso(kości) zalewamy wodą i gotujemy. Między czasie przygotowujemy nasze warzywa, kroimy w kostkę, gdy fasola już zaczyna być miękka dodajemy marchew, seler, pietruszkę,por po upływie ok. 15 minut dodajemy pokrojone ziemniaki. Całość gotujemy do miękkości. Ilość wody zależy, ile chcemy ugotować naszej zupy, tak samo ilość warzyw zależy od naszych upodobań jej gęstości. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem (równie dobrze możemy użyć ulubionej przyprawy do zup) Gdy warzywa, fasola zmięknie doprawiamy ją odrobiną octu i cukru, tak, aby uzyskać jej charakterystyczny posmak słodko- kwaśny. Zupę zabielamy śmietaną i jest gotowa. Podajemy ją ze świeżym koperkiem lub pietruszką .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz