SKŁADNIKI : (porcja na 2 osoby)
- szparagi ilość wedle uznania
- jajko 2 szt
- 2 łyżki octu
- pomidorki koktajlowe
- 1 ząbek czosnku
- masło 2 łyżki
- chleb 3-4 kromki
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- świeży tymianek
- kolendra świeża wedle uznania
- sól, świeżo zmielony pieprz wedle uznania
Kawałki chleba smarujemy pastą pomidorową, posypujemy świeżym tymiankiem. Pieczemy do chrupkości. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Rozgrzewamy patelnie z masłem, dodajemy pocięty na drobno czosnek, dodajemy szparagi, smażymy ok. 2-3 minuty, po czym dodajemy pomidorki. Całość smażymy ok. 5-7 minut do miękkości szparagów. W czasie smażenia szparagów zagotujemy wodę 1 litr wody, 2 łyżki octu. Gdy się gotuje, łyżką robimy wir i w to wlewamy nasze jajko, które wcześniej wybiliśmy do szklanki. Zmniejszamy płomień pod woda i gotujemy ok. 3-4 minuty, po czym delikatnie wyciągamy łyżką cedzakową. Gotowe szparagi, pomidorki, jajko posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, kolendrą. Całość podajemy z tostami.
Kilka prostych składników do tego aromatyczne świeże zioła, gorąca ulubiona kawa i tak zaczynamy kolejny fascynujący dzień naszego życia.
Smacznego.