środa, 27 kwietnia 2016

Szparagi na maśle z jajkiem, pomidorem, świeżą kolendrą oraz aromatycznym tostem z pastą pomidorową, tymiankiem.


Szparagi sezon już rozpoczął się na dobre. Można podawać je w wielu odsłonach. Smażone na maśle są delikatne, aksamitne, lekko chrupiące. Połączone z jajkiem smakują wybornie. Kolejną ich cechą jest to, że czas przygotowania jest bardzo krótki. Zapraszam na historię śniadania z ich udziałem.



SKŁADNIKI : (porcja na 2 osoby)
  •  szparagi ilość wedle uznania 
  • jajko 2 szt 
  • 2 łyżki octu 
  • pomidorki koktajlowe 
  • 1 ząbek czosnku 
  • masło 2 łyżki 
  • chleb 3-4 kromki 
  • 2 łyżki pasty pomidorowej 
  • świeży tymianek 
  • kolendra świeża  wedle uznania 
  • sól, świeżo zmielony pieprz wedle uznania 
 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kawałki chleba smarujemy pastą pomidorową, posypujemy  świeżym tymiankiem. Pieczemy do chrupkości. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Rozgrzewamy patelnie z masłem, dodajemy pocięty na drobno czosnek, dodajemy szparagi, smażymy ok.  2-3 minuty, po czym dodajemy pomidorki. Całość smażymy ok. 5-7 minut do miękkości szparagów. W czasie smażenia szparagów zagotujemy wodę 1 litr wody, 2 łyżki octu. Gdy się gotuje, łyżką robimy wir i w to wlewamy nasze jajko, które wcześniej wybiliśmy do szklanki. Zmniejszamy płomień pod woda i gotujemy ok. 3-4 minuty, po czym delikatnie wyciągamy łyżką cedzakową.  Gotowe szparagi, pomidorki, jajko posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, kolendrą. Całość podajemy z tostami.

Kilka prostych składników do tego aromatyczne świeże zioła, gorąca ulubiona kawa i tak zaczynamy kolejny fascynujący dzień naszego życia.
Smacznego.

piątek, 8 kwietnia 2016

Kurczak po włosku - przepis.


Dziś coś mięsnego, moja wersja włoskiego kurczaka. Słodkie pomidory, ciągnąca się mozzarella, pełen aromatu sos, soczyste mięso z kurczaka. Do tego lampkę czerwonego wina, które dopełni całość dania. Nic ująć nic dodać tylko gotować . :)



SKŁADNIKI :                                                                  
                                                                           

  • pałki z kurczaka                       
  • 2 kule mozzarella 
  • sól 
  • sok z 1 cytryny 
  • szpinak 3 garście lub mrożony 4 baryłki  
  • gałązkę pomidorów koktajlowych
sos  
  • 1 dużą marchew 
  • 1 korzeń pietruszki 
  • 1 cebule średnią 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2-3 łyżki oleju 
  • 0,5 szklanki wina czerwonego 
  • słodka papryka do smaku 
  • pieprz cayenne do smaku 
  • sól do smaku 
  • 1 puszkę pomidorów krojonych
 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
 Pałki myjemy, osuszamy. Doprawiamy solą oraz skraplamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na ok. 30 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Rozgrzewamy patelnie z 2 łyżkami oleju. Dodajemy pocięty w kostkę czosnek, cebulę, marchew, korzeń pietruszki. Podsmażamy, dodajemy pół szklanki wina (użyłam półwytrawnego), chwilę podsmażamy, wino odparowujemy. Dorzucamy pomidory z puszki, doprawiamy, dolewamy ok.szklankę wody. Około 5-10 minut dusimy, po czym całość miksujemy na gładką masę.
Pałki z kurczaka posypujemy mąką i obsmażamy na rozgrzanej patelni z każdej strony. Podsmażone wkładamy do brytfanki, zalewamy sosem, dusimy na wolnych ogniu do miękkości mięsa. Do tak przygotowanego kurczaka dodajemy w plastrach ser mozzarella, szpinak oraz pomidorki koktajlowe. Całość zapiekamy bez przykrycia w piekarniku ok. 15 minut w 180 stopniach. Ser pięknie się rozpuści, skórka zrobi się chrupiąca, a szpinak pięknie nam połączy się z całością.


Jest to moja wersja kurczaka po włosku. Najczęściej zjadamy go z kawałkiem chleba.



Jaką wersję kurczaka najbardziej lubicie?
Smacznego!

wtorek, 5 kwietnia 2016

Pappardelle z marchwi z czarną oliwką, słonecznikiem , tymiankiem.

Czasem mamy ochotę na coś innego, coś prostego w wykonaniu. W mojej lodówce zawsze jest marchewka. Dodając do marchwi świeżego tymianku, a jej  słodkawy posmak przełamiemy ostrym chili lub pieprzem cayenne, uzyskamy nową odsłonę "zwykłej" marchwi. W kilka chwil jesteśmy w stanie wyczarować sobie coś pysznego, zdrowego. Jako dodatki dodaję ziarna słonecznika, oliwki, aby jeszcze bardziej podkręcić smak. Zapraszam was do mojej marchewkowej opowieści.



SKŁADNIKI : (porcja na 1 osobę )

  • 2 duże marchwie 
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku 
  • łyżkę ziaren słonecznika 
  • 2 gałązki świeżego tymianku 
  • szczypta cukru 
  • szczypta soli 
  • pieprz cayenne do smaku 
  • oliwki czarne 3-4 
  • sok z cytryny do smaku 
 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
 Marchew obieramy, suszymy. Obieraczką  do warzyw wycinamy nasze pappardelle. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany drobno czosnek, marchew, doprawiamy. Marchewka ma być lekko al dente. Gotową marchew podajemy ze słonecznikiem, oliwkami, skraplamy sokiem z cytryny.

Niby nic, niby tylko marchewka a jak bogata w smaku i formie. Jeśli komuś by brakowało mięsa, świetnie komponuję się marchewkowe pappardelle z rybą np. łososiem.
Smacznego

piątek, 1 kwietnia 2016

Omlet z pomidorkami, marchwią, awokado oraz czarnuszką.

Śniadanie to powstało dla bliskiej dla mnie osoby. Katarzyna  o niej tu mowa. Artystyczna dusza, pełna koloru, wiedzy, mądrości. Pozytywną energią wypełnia całą przestrzeń pomieszczenia w której się znajduję. Pamiętam dzień w którym się poznaliśmy, weszła uśmiechnięta i na przywitanie wręczyła każdej z nas piękną czerwoną różę. Długo ze mną ta róża była. Kasiu śniadanie jest dla Ciebie. Smacznego :)


SKŁADNIKI :
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki mleka 
  • kilka plastrów dojrzałego awokado 
  • kilka wstążek  marchwi świeżej
  • małą gałązkę pomidorków koktajlowych 
  • sól 
  • świeży pieprz 
  • czarnuszkę wedle uznania 
  • 1 łyżkę masła plus do podpieczenia pomidorków
  • szczypiorek  


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : 
Do miski rozbijamy jajka, dodajemy mleko, szczyptę soli, wszytko dokładnie rozmieszamy trzepaczką. Rozgrzewamy patelnię z masłem, wlewamy masę jajeczną. Nie mieszamy, gdy jajka nam się ładnie zetną, delikatnie przewracamy na drugą stronę na małą chwilkę. Zdejmujemy omlet i na tej samej patelni po dodaniu masła podsmażamy pomidorki. Po obraniu marchwi odcinamy kilka wstążek, bardzo prosto robi się to obieraczką. Gotowy omlet łączymy z pomidorkami, plastrami awokado, wstążkami marchwi, czarnuszką, szczypiorkiem. Całość doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. 

Proste a zarazem wielobarwne, zdrowe, smaczne śniadanie. 
Smacznego
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...