środa, 20 listopada 2013

Domowa przyprawa do piernika - bez konserwantów bez chemii

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami co za tym idzie cudowny zapach pierników w postaci ciast i ciasteczek. Co roku dodawałam kupną przyprawę ale w tym roku postawiłam na domową bez chemii i konserwantów. Zatem sezon na" piernikowanie " uważam za otwarty:))

SKŁADNIKI:
- gwiazdka anyżu
- 10 szt goździków
- 5 g startej gałki  muszkatołowej
- 10 szt ziela angielskiego
- 1 łyżeczka pieprzu kolorowego świeżo zmielonego
- 1 laska wanilii 
- 50 g cynamonu 
- 5 g kolendry 
- 10 g  zmielonego imbiru


SPOSÓB WYKONANIA :
- kardamon i anyż uprażyć na patelni, wystudzić 
- do moździeża albo do młynka wsypać przyprawy które wymagają zmielenia( utłuczenia) zmielić na drobny proszek 
- dodać resztę przypraw, z wanilii wydrążyć ziarenka, dokładnie wymieszać
-  przyprawę przechowywać w ciemnym i suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku, aby nie straciła aromatu.
 Przyprawa jest już gotowa i można zacząć szaleństwo piernikowe 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...