SKŁADNIKI:
- gwiazdka anyżu
- 10 szt goździków
- 5 g startej gałki muszkatołowej
- 10 szt ziela angielskiego
- 1 łyżeczka pieprzu kolorowego świeżo zmielonego
- 1 laska wanilii
- 50 g cynamonu
- 5 g kolendry
- 10 g zmielonego imbiru
SPOSÓB WYKONANIA :
- kardamon i anyż uprażyć na patelni, wystudzić
- do moździeża albo do młynka wsypać przyprawy które wymagają zmielenia( utłuczenia) zmielić na drobny proszek
- dodać resztę przypraw, z wanilii wydrążyć ziarenka, dokładnie wymieszać
- przyprawę przechowywać w ciemnym i suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku, aby nie straciła aromatu.
Przyprawa jest już gotowa i można zacząć szaleństwo piernikowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz