poniedziałek, 31 marca 2014

Zupa krem z pomidorów

Czasem trzeba coś szybko ugotować a że pomidorki z lata zaprawione czekają na półce w piwnicy od razu przyszła mi na myśl zupa krem z pomidorów letnich. Robi się ją szybko a smak pomidorów wyśmienity. Podałam ją tym razem z grzankami natartymi czosnkiem  oczywiście domowymi :) ale równie dobrze smakuję tylko z łyżką śmietany i świeżą bazylią.

SKŁADNIKI: ok 6 porcji
  • pomidory 3 puszki bez skórki(użyłam domowych, ale z puszki też są ok )
  • 1,5 l bulionu warzywnego (o bulionetkach pisałam tu klik)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 gałązkę rozmarynu 
  • 3 gałązki bazylii 
  • oliwa 4-5 łyżek 
  •  sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
  • śmietanę do polania na naszym kremie 
  •  
  • Dodatkowo do podania
  •  grzanki (ja zrobiłam czosnkowe)

 SPOSÓB WYKONANIA :
- w garnku z grubym dnem rozgrzewam oliwę dodaję posiekany czosnek i pokrojona w kostkę cebulę
- chwilkę podsmażam dodaję pomidory wraz z sokiem duszę ok 3-5 minut po czym dodaję bulion warzywny i gałązkę rozmarynu gotuję ok 15 minut i wrzucam gałązki bazylii gotuję jeszcze ok 3 minuty po czym doprawiam pieprzem  jeżeli jest taka potrzeba to  solą morską
- wszytko razem miksuję na gładką zupę podaję z polaną śmietaną oraz świeżą bazylią
- świetnie smakuję w towarzystwie grzanek czosnkowych ( smaruję pociętą bagietkę masłem zapiekam razem z czosnkiem w łupinkach po czym rozsmarowuję czosnek po grzankach i tnę  na kawałki)

Szybko smacznie aromatycznie :) tylko zajadać
Smacznego

3 komentarze:

  1. uwielbiam krem z pomidorów, to coś co nigdy się nie nudzi ;) wygląda bardzo pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Krem wygląda bardzo apetycznie, ja też lubię taki krem, najlepiej gęsty z kleksem kwaśnej śmietany, pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  3. I jest pyszny :) dla miłośników pomidorowej, pomidorów nigdy się nie znudzi. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...