środa, 26 marca 2014

Domowa tradycyjna zupa ogórkowa

Jest kilka kultowych zup w naszej tradycji niezniszczalna pomidorowa :) rosół, ogórkowa. Byłam kiedyś we Włoszech, zrywałam świeże liście laurowe, które tworzyły żywopłoty w ogrodach papieskich, podeszła wtedy do mnie Polka i powiedziała," że nie wyobraża sobie polskiej zupy ogórkowej bez liścia laurowego"Liście mam do dziś zapewne kiedyś wskoczą do zupy ogórkowej, tym razem wykorzystałam inne :)


SKŁADNIKI:
  • 3 plastry łopatki(można również wykorzystać kości np. od schabu)
  • marchew 2 szt 
  • pietruszka korzeń 1 szt
  • seler 0,5 szt
  • ziemniaki 7 szt 
  • cebula 1szt
  • ogórki kiszone 7 szt
  • woda 2,5 litra 
  • bulionetka warzywna (jak jak zrobić klik) 3 łyżki 
  • sól jeżeli jest nam za mało słona 
  • świeżo zmielony pieprz 
  • liść laurowy 2 szt
  • śmietana 50 ml 

SPOSÓB WYKONANIA:
- nastawiam wodę i wrzucam do niej kawałki mięsa, gotuję po chwili dodaję 3 łyżki bulionetki warzywnej
- międzyczasie obieram warzywa i ziemniaki  i kroję w drobną kostkę
-  obraną cebulę opalam na ogniu i dodaję do wywaru gotującego się
- wrzucam pokrojoną marchew, seler, pietruszkę oraz liście laurowe gotuję ok 15 minut
- po tym czasie wrzucam pokrojone ziemniaki i gotuje na wolnym ogniu kolejne 15 minut
- międzyczasie trę  na tarce o grubych oczkach  ogórki kiszone
- gdy ziemniaki, i reszta warzyw już zmiękły wyciągam cebulę liście laurowe i wrzucam ogórki kiszone gotuję jeszcze chwileczkę w razie potrzeby doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem
- gdy jest już gotowa zaciągam śmietaną , wlewam sobie na chochlę ogrzewam ją i wlewam do zupy mieszając
Gotowe tradycyjna zupa ogórkowa zawsze smakuję i zapewne jeszcze wiele lat będę ją gotowała :) smakuję jeszcze lepiej ze świeżym ogrodowym koperkiem ale na niego jeszcze chwilkę trzeba poczekać.

A jakie są wasze typy na kultową zupę domową ?

Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...