- 4 duże pomidory
- pół papryki żółtej
- pół papryki czerwonej
- 1 średni ogórek świeży
- 1 mniejszą cebulę
- 2 ząbki czosnku
- bazylie kilka listków
- sól do smaku
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- płatki mielone chili do smaku
- chleb pszenny klik jak go zrobić 3 kromki
- sok z limonki
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki oliwy
SPOSÓB WYKONANIA  :
- pomidory umyć, sparzyć  obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki 
- paprykę umyć pokroić odciąć kawałek na małe kosteczki a resztę pokroić na większe
- ogórek, cebulę część pokroić na większe a po gruby plaster skroić na drobną kostkę 
- do blendera wrzucić wszystkie większe kawałki, pomidory, czosnek, ok 5-7 listków bazylii, zmiksować na jednolitą masę po czym dodać oliwę, ocet i doprawić przyprawami 
- schłodzić w lodówce ok 2-3 godzin 
- podawać z pociętymi w kosteczkę warzywami (ogórek, papryka oraz cebula) oraz z kawałkami chleba pszennego na zakwasie 
- jeżeli gazpacho nam się dobrze nie schłodziło podajemy z kostkami lodu 
Smacznego :)
 
 

świetne:) mniam:)
OdpowiedzUsuń