czwartek, 29 maja 2014

Chleb żytni na zakwasie żytnim bez drożdży

Mamy rok 2014 a w piekarniach ciężko dostać chleb bez drożdży! Nie sądziłam, że takie rzeczy są możliwe, a jednak ..... Na szczęście wszytko można zrobić samemu smaczne, pachnące i wiemy co mamy w środku bez jakiś totalnie nie potrzebnej długiej listy składników, ulepszaczy. Szkoda, że ginie tradycyjny smak i skład. Przeszukałam przepisy w książkach i znalazłam taki skład gdzie nie ma drożdży. Upiekłam i się nie zawiodłam. Więc polecam go dalej a ten chlebek będę piekła częściej.

SKŁADNIKI : z tego przepisu otrzymamy dwa bochenki 
przepis ogólny
  • mąka żytnia chlebowa 590 g
  • mąka chlebowa 318 g
  • woda 672 g 
  • sól 17 g (2 łyżeczki )
 SPOSÓB WYKONANIA:
ZAKWAS
  • mąka 318 g (2,5 szklanki)
  • woda  255 g (1 1/8 szklanki)
  • dojrzały zakwas 17g (2 łyżki) jak go zrobić klik
- wszystko razem mieszamy, przykrywamy  i odstawiamy go na 14-16 godzin. Ja robię to wieczorem i około południa następnego dnia zaczynam robić chleb

MIESZANIE
  • mąka żytnia chlebowa 272 g (2 1/2 szklanki)
  • mąka chlebowa 318 g 
  • woda 417 g (1 7/8 szklanki)
  • sól 17 g (2 łyżeczki)
  • zakwas (ten który wykonaliśmy poprzedniego dnia)
 - wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę (wyrabiałam ok 5-7 minut)
- pierwsze wyrastanie 45 minut ciasto to wymaga tem. ok 27 stopni ja nagrzewam piekarnik do ok 30 stopni (wyłączam)i wkładam przykrytą miskę do piekarnika na pierwszą fazę wyrastania
- po tym czasie dziele ciasto na połowę i formuję dwa bochenki mogą być okrągłe lub prostokątne, wkładam do keksówki (lub koszyka do wyrastania ciasta, może równie dobrze być zwykły koszyk tylko włożymy do niego lnianą ściereczką) wkładamy ciasto przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia  na 60-75 minut
PIECZENIE
- nagrzewamy piekarnik do 230 stopni i pieczemy 30-40 minut 
- przed pieczeniem smarujemy chleb wodą jak i po wyjęciu chleba, studzimy na kratce

Chleb ten najlepiej smakuję jeżeli po wystudzeniu owiniemy go lnianą ściereczką i pozostawimy do następnego dnia. Uwolni się w tym czasie jego cały bukiet smaku, aromatu, ale jak wytrzymać jak tak w całym domu pachnie i powstrzymać się od skubnięcia kromki chleba ... czasem warto :))

8 komentarzy:

  1. Ja jadam tylko chleby żytnie :)
    http://midnightmargaret.blogspot.com/
    http://eatmemargaret.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. chodzi o dojrzały zakwas ? jeśli tak to to jak jest napisane w przepisie 2 łyżki jest tam również przejście (klik) jak go zrobić.

      Usuń
  3. Witam :) Nabrałam ochoty na domowy chlebek, tym bardziej ze mój chłopak bardzo dba o to co je (typ sportowca) i uwielbia domowe chleby żytnie na zakwasie. Jestem zupełnie początkujaca jeśli chodzi o chleb, właśnie ustawiłam w ciepłym miejscu pierwszą porcję zakwasu wg. Pani przepisu, ale nurtuje mnie pare pytań, mianowicie:
    1. Zakwas gotowy w lodówce dokarmia sie co tydzień, jeśli będę chciała robić chlebki co 2,3 dni czy starczy mi zakwasu?
    2. Jeśli będe chciałą po 5ciu dniach użyć zakwasu któy właśnie przyżądziłam muszę go najpierw wsadzić do lodówki czy mogę z niego skożystć od razu?
    3. Jeśli mój zakwas będzie już stał w lodówce i będę chciała zrobić chleb muszę go wyciagać wczesniej i czekać aż nabierze pokojowej temperatury?
    4. Jeśli chcę zrobić chlebek w 100% żytni czy mogę do powyższego przepisu użyć tylko i wyłącznie mąki żytniej?
    uff chyba to wszystko :) będę bardzo wdzieczna za odpowiedzi :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :)
      1. Zakwas się karmi przed 8-12 godzin przed użyciem, zakwasu spokojnie starczy, wystarczy dodać więcej mąki i wody (karmiąc go) jeśli przewidujemy większe ilości produkcji chleba .
      2. Nie trzeba chować go do lodówki, aby go użyć. Do lodówki chowa się gdy trzeba go przetrzymać do kolejnych wypieków.
      3. Tak trzeba go wyciągnąć, aby nabrał temperatury pokojowej, bakterie bardziej pobudzają się do życia.
      4. Ja mieszam mąki, ale proszę spróbować.
      Jeśli będzie miała Pani kolejne pytania proszę śmiało pytać. Trzymam kciuki za udany wypiek. Proszę o relację :)) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Witam,
    właśnie będę robić chleb z przepisu. Mam już zrobiony zakwas ten kilkudniowy (nie wiem czy dobrze, ale brnę dalej), ale mam pytanie o ten zakwas już do chleba - jakiej powinien być konsystencji? Z podanych proporcji wyszła mi "kluska" i chętnie bym dodała tam wody, żeby było bardziej płynne - jak dojrzały zakwas, ale się boję, że zepsuje, bo może taki ma być.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie można dolać wody,aby był bardziej płynny. Trzymam kciuki aby się udało.

      Usuń
    2. Dziękuję za szybką odpowiedź :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...