piątek, 9 maja 2014

Ravioli z semoliny z kaszanką oraz karmelizowanym jabłkiem

Ravioli to tradycyjne włoskie pierożki w kształcie kwadratów. Nadzienie do ravioli może być różne, ja lubię makarony, pierożki mój mąż kaszankę :) więc nie mogło być inaczej jak tylko połączyć to. Pierożki są pyszne słodkie jabłuszko obsypane świeżym tymiankiem i tradycyjny smak kaszanki. Połączenie to nie raz będzie gościło na moim stole.



SKŁADNIKI :na  ok 25 szt (przepis autorski)
na ciasto
  • 400 g semoliny 
  • 4 łyżki oliwy 
  • pół łyżeczki soli morskiej 
  • 4 jajka 
farsz 
  • 4-5 szt krupnioka 
  • 1 cebula czerwona większa
  • pieprz kolorowy do smaku 
  • 4 łyżki oliwy 
  • 1 łyżkę majeranku 
 dodatkowo
  • 2 jabłka (najlepiej kwaskowe)
  • 3 gałązki tymianku świeżego 
  • 3 łyżki masła 
  • 1 łyżkę cukru brązowego 

SPOSÓB WYKONANIA:
-  semolinę wsypuję do miski dodaję sól rozcieram po czym dodaję jajka oraz oliwę wyrabiam na jednolitą masę. Gotową wkładam do woreczka i pozostawiam na ok 30 minut, aby ciasto sobie odpoczęło
- w tym czasie przygotowuje kaszankę - obieram z flaka tnę na plastry, rozgrzewam patelnie z oliwą dodaję pokrojoną w drobną kostkę cebulę po czym dodaję kaszankę i ja podsmażam, dodaję roztarty w dłoni majeranek oraz doprawiam pieprzem ( w razie gdy jest nam za mało słone dosalam solą)
- tak przygotowaną kaszankę odstawiam do przestygnięcia.
Przygotowanie ciasta
- odcinam kawałek ciasta i zaczynam wałkowanie zaczynając od pozycji zero. Przepuszczam składam na pół i znów przepuszczam. Czynność tą powtarzam ok 5 razy. Gdy ciasto za bardzo się przez pierwsze razy klei podsypuję semoliną . Za każdym razem uwalnia się gluten i ciasto staję się bardziej sprężyste i mniej klejące
- przełączam na pozycję 1 i już bez składania przepuszczam ją 3 razy
- to samo na pozycji 2 i  3 jeżeli ciasto jest już za długie przecinam na pół i każdy kawałek osobno wałkuję 
- czynność tą kończę na pozycji
- na wywałkowanym płacie układam kulki z kaszanki w wielkości orzecha włoskiego w równych odległościach 
- smaruje dookoła kaszanki wodą i na to nakładam płat wywałkowanego ciasta, dociskam pozbywając się powietrza i wycinam radełkiem kwadraty. 

Gotowe ravioli wrzucam do gotującej osolonej wody i gotuje ok 5-7 minut 
 

- w tym czasie przygotowuję jabłko, obieram i tnę je na większe kwadraty 
- na patelni rozgrzewam 3 łyżki masła dodaję pocięte jabłko i zmażę je po ok 2 minutach posypuję cukrem brązowym oraz świeżym tymiankiem, wszystko razem karmelizuję ok 2 minut.


Gotowe ravioli odsączam z wody układam na talerzu posypuję karmelizowanym jabłkiem dość obficie oraz posypuję świeżym tymiankiem.
Połączenie smaków i konsystencji ...pycha!! Tradycyjna kaszanka w nowym wydaniu :)
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...