"Hu! Hu! Ha! Nasza zima zła!my się jej nie boimy..."
bo gorącą czekoladę z chili stworzymy :)
Nadchodzą mrozy a czym najlepiej ogrzać organizm i uwolnić pełno endorfin jak nie gorącą czekoladą z chili i cynamonem. Pyszna cieplutka i gęsta a za razem pikantna czekolada w wielkim kubku. Świetnie się komponuję z kocem i dobrą książką. Nic tylko stworzyć i wskoczyć pod kocyk.
SKŁADNIKI:( PORCJA NA 2-3 KUBKI)
- 250 ml mleka
- 5 łyżek śmietanki kremowej 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/3 łyżeczki chili w proszku (ostrej papryki) lub kawałek papryczki chili - w ilości do smaku
- 1/3 łyżeczki cynamonu w proszku lub kawałek kory cynamonu
- 1/3 łyżeczki cynamonu w proszku lub kawałek kory cynamonu
- 50 g gorzkiej czekolady
SPOSÓB WYKONANIA:
- do garnuszka wlać mleko i śmietankę, dodać cukier puder oraz świeżą
papryczkę chili i korę cynamonu jeśli ich używamy (przyprawy w proszku
dodajemy później). Podgrzewać na średnim ogniu co chwilę mieszając (nie
zagotowywać).
- czekoladę posiekać na małe kawałeczki i wsypać do gorącego mleka.
Podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając aż czekolada się
rozpuści. Dodać cynamon i chili w proszku lub płatki chili. Zagotować.
Na koniec można masę zmiksować. Masa powinna wyjść brązowa i gładka.
- podawać z posypanym cynamonem, płatkami chili, lub ubitą śmietaną
- pić i uwalniać endorfiny szczęścia:)
* inspiracja do czekolady ze strony "Kwestia Smaku"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz