Kolejnym zapachem, który kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia to
marcepan, ciężko się oprzeć, aby go nie wyjadać. Jest dostępny w
sklepach nie ukrywam,że cena też jest hmmm...czy dostępna dla każdego i
czy na pewno mam tam tylko marcepan w czystej postaci czy cały dodatek
niepotrzebnych rzeczy ..... Ale jak ze wszystkim wszystko możemy zrobić
samemu z radością i pewnością że to są 100 % migdały. Spokojnie możemy
go w foli trzymać w lodówce do 2 -3 tygodni, wykorzystywać go na wiele
sposobów.
SKŁADNIKI czas przygotowania 40 minut
- migdały 125g
- cukier puder 125g
- olejek migdałowy 1 łyżeczka
- woda różana lub likier Amaretto lub brązowy rum lub koniak 30ml
SPOSÓB WYKONANIA
- zwarzone migdały zalewamy wrzątkiem i po 10-15 minutach możemy je bez problemu obrać(wycisnąć) ze skórki
- wrzucamy je do blendera i mielimy na drobno po czym dodajemy cukier
puder i resztę dodatków ponownie włączamy blender i po chwili tworzy
się zbita masa marcepanowa wyjmujemy ją i zawijamy w folię spożywczą i
tak przygotowana masę trzymamy w lodówce
- staramy się nie zjeść wszystkiego pierwszego dnia:)
- taki marcepan możemy wykorzystać na wiele sposobów ale to już w następnych postach.
WSKAZÓWKI
- tyle ile damy migdałów tyle samo dajemy cukru pudru a resztę wedle naszych kubków smakowych .
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz