Kolejnym zapachem, który kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia to 
marcepan, ciężko się oprzeć, aby go nie wyjadać. Jest dostępny w 
sklepach nie ukrywam,że cena też jest hmmm...czy dostępna dla każdego i 
czy na pewno mam tam tylko marcepan w czystej postaci czy cały dodatek 
niepotrzebnych rzeczy ..... Ale jak ze wszystkim wszystko możemy zrobić 
samemu z radością i pewnością że to są 100 % migdały. Spokojnie możemy 
go w foli trzymać w lodówce do 2 -3 tygodni, wykorzystywać go na wiele 
sposobów.
SKŁADNIKI czas przygotowania 40 minut
- migdały 125g 
- cukier puder 125g
- olejek migdałowy 1 łyżeczka 
- woda różana lub likier Amaretto lub brązowy rum lub koniak 30ml
SPOSÓB WYKONANIA 
- zwarzone migdały zalewamy wrzątkiem i po 10-15 minutach możemy je bez problemu obrać(wycisnąć) ze  skórki 
- wrzucamy je do blendera i mielimy na drobno po czym dodajemy cukier 
puder i resztę dodatków ponownie włączamy blender i po chwili  tworzy 
się zbita masa marcepanowa wyjmujemy ją i zawijamy w folię spożywczą i 
tak przygotowana masę trzymamy w lodówce 
- staramy się nie zjeść wszystkiego pierwszego dnia:) 
- taki marcepan możemy wykorzystać na wiele sposobów ale to już w następnych postach.
WSKAZÓWKI 
- tyle ile damy migdałów tyle samo dajemy cukru pudru a resztę wedle naszych kubków smakowych .
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz